Další milník v televizním vysílání: Žižkov a Cukrák začínají vysílat v novém standardu

Nový formát by se měl spustit v roce 2021, ještě to musí schválit vláda (zdroj: ČT24)

České Radiokomunikace ve středu spustily první přechodovou televizní síť pro nový standard pozemního vysílání DVB-T2. Ta poběží souběžně s vysíláním ve stávajícím standardu DVB-T a má sloužit k tomu, aby měli diváci čas se na přechod na DVB-T2 připravit. K němu by mělo dojít 1. února 2021, konečný termín ještě bude schvalovat vláda. Ke změně dochází kvůli celoevropskému uvolnění pásma pro mobilní operátory.

Pro diváky to zároveň znamená jedno ale, a sice nákup nového televizoru nebo set top boxu. Vysílání DVB-T2 totiž poběží jen na těch přístrojích, které jsou vybavené příslušným tunerem. Teď má takovou televizi podle odhadů prodejců méně než 10 % českých domácností.

Televize, které podporují nový standard, jsou označené samolepkou. Pokud si někdo nebude jistý, seznam všech ověřených přijímačů pro DVB-T2 najde na webových stránkách.

Nový systém má ale i výhody, umožňuje na menším počtu frekvencí vysílat větší počet televizních programů. Vzniknout by mělo celkem šest vysílacích sítí namísto stávajících čtyř multiplexů. Uvolněné frekvence v pásmu 700 MHz pak stát využije pro rychlé mobilní sítě.

České Radiokomunikace spouští ve středu první dva vysílače, na pražském Žižkově a na Cukráku, které pokrývají více než čtvrtinu populace Česka. Postupně je doplní dalších 24 oblastí. Celkové pokrytí přechodovou sítí má být na úrovni téměř 98 procent populace a hotovo by mělo být počátkem příštího roku. Po naběhnutí standardních sítí DVB-T2 pak přestanou přechodové sítě fungovat.

Česká televize se zatím do tohoto systému nepřipojí. Čeká, až to umožní příslušné novely zákonů.

  • V Česku přijímá přes 58 procent domácností pozemní digitální vysílání (DVB-T).
  • Skoro 28 procent domácností přijímá televizní signál přes satelit.
  • 23 procent domácností pak přijímá signál prostřednictvím kabelového připojení nebo internetové IPTV.

„Diváci, kteří už dneska mají doma přijímače na DVB-T2, tak v Praze nebo středních Čechách mohou mít zdvojenou nabídku televizních programů. Co je důležité: my budeme vysílat na nový příznak, tak aby diváci mohli rozeznat, který program je vysílán pomocí kterého standardu. Všechny programy budou mít za logem stanice lomítko a T2,“ vysvětloval ve Studiu 6 Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací.