Jaškův návrat je skvělý úspěch, chválil vyjednávače premiér Sobotka

Návrat Petra Jaška ze Súdánu do České republiky (zdroj: ČT24)

Je to opravdu skvělý úspěch české diplomacie. Je to skvělý úspěch lidí, kteří se na této práci podíleli. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD v pondělí ocenil všechny iniciativy, v jejichž finále se podařil návrat českého občana Petra Jaška. Ten byl koncem ledna v Súdánu odsouzen k dvaceti letům vězení za údajnou protistátní činnost. Po příletu uvedl, že ve vězení zažil bití a ponižování. „Občané musí mít jistotu, že se za ně stát postaví,“ řekl premiér Sobotka.

Jašek se vrátil do Česka v neděli před půlnocí s ministrem zahraniční Lubomírem Zaorálkem z ČSSD, který o jeho propuštění v Chartúmu vyjednával. Milost mu udělil súdánský prezident Umar Bašír a nařídil jeho okamžité propuštění. Sobotka to podobně jako Zaorálek označil za velký diplomatický úspěch.

„Jsem rád, že dnes můžeme společně komentovat šťastný konec složitého případu,“ řekl před jednáním vlády Sobotka. Poděkoval Zaorálkovi, velvyslankyni České republiky v Egyptě Veronice Šmigolové i všem dalším lidem, kteří se na propuštění podíleli.

Mimořádně statečný chlapík, uvedl Zaorálek

Zaorálek uvedl, že u Jaška byl od počátku přesvědčen, že nic neprovedl. Ocenil, že se podařilo dohodnout řešení prostřednictvím prezidentské milosti. Podmínky v Súdánu byly podle něj pro uvězněného těžké. „Ale je to mimořádně statečný chlapík, ne každý by to asi vydržel,“ řekl ministr. Sobotka věří, že se dlouhodobý pracovník organizace Hlas mučedníků brzy zapojí v plné síle do života v Česku.

Brífink ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a Petra Jaška (zdroj: ČT24)

Česká vláda podle Sobotky bude vždy pomáhat občanům v nouzi. „Občané musí být při svých cestách obezřetní a opatrní, ale když se dostanou do problémů, musí mít jistotu, že se za ně český stát postaví,“ řekl.

Jašek byl obviněn spolu se třemi Afričany ze sedmi trestných činů. Organizace Release International k případu již dříve uvedla, že čtveřice byla stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle ní tito lidé pouze chtěli finančně pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Jašek podle obhájců lidských práv předal v Súdánu příspěvek pět tisíc dolarů určený na léčbu studenta.

Jašek stejně jako ministr děkoval všem, kteří se o jeho propuštění zasloužili, včetně čtyř set tisíc signatářů petice, domovskému kladenskému sboru církve bratrské, českým a švýcarským diplomatům.