Dny zavřených dveří v NG potrvají do úterý, Knížák žádá hlavy Fajta i Hermana

Na sbírky Národní galerie bude opět možné jít se podívat až v úterý. Informaci přinesl Český rozhlas Plus. Trvá spor mezi vedením galerie a bezpečnostní agenturou ABAS, která vypověděla smlouvu na hlídání objektů NG, načež galerie uzavřela všechny své objekty. Podle bývalého ředitele galerie Milana Knížáka by kvůli tomu měl skončit jak současný ředitel Jiří Fajt, tak i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Národní galerie nečekaně zavřela všechny své objekty v sobotu a v neděli zůstaly zavřené. Zůstane to tak i během zavíracího dne v pondělí, ale od úterý budou galerijní sbírky opět přístupné. „Problém se bude týkat jenom tohoto víkendu, za což se samozřejmě omlouvám,“ řekl ředitel galerie Jiří Fajt Českému rozhlasu Plus. Že galerie v úterý znovu otevře, slíbil také vedoucí jejího odboru PR a marketingu Miroslav Krupička.

Postupně vyšlo najevo, že NG v sobotu neotevřela proto, že jí vypověděla smlouvu firma, která objekty hlídala. Společnost ABAS tvrdí, že galerie závažně porušila své závazky. Její mediální zástupkyně Eva Kijonková upřesnila, že od listopadu neproplácí faktury. „Jen za listopadové a prosincové faktury činí dlužná částka více než šest milionů korun. Jsme překvapeni, že takto se chová společnost zřizovaná státem,“ uvedla Eva Kijonková.

Galerie ale tvrdí opak – podle ní neplnila své povinnosti bezpečnostní agentura. Kvůli tomu již dříve musela NG některé své expozice opakovaně zavírat. „Neplnili své závazky, nestavěli celé směny,“ řekl ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Jednání firmy označil za „naprosto neseriózní“ a postěžoval si také na chování zaměstnanců agentury k návštěvníkům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Firma podle Kijonkové nabídla galerii po vypovězení smlouvy základní bezpečnostní ochranu všech budov po dobu nezbytně nutnou. Národní galerie ale s agenturou již spolupracovat nechce.

Serveru Lidovky.cz pak Fajt řekl, že NG v posledních měsících zaznamenala i nápadně zvýšenou četnost poškozování děl ve výstavních sálech. Zaměstnanci agentury měli podle něho konflikty s návštěvníky nebo ve službě spali. „Všechny oprávněné pohledávky, které u nás ABAS uplatnil, jsme uhradili a dále budeme požadovat finanční odškodnění za to, jak ABAS poškodil dobré jméno Národní galerie, jak omezoval její návštěvnický provoz,“ uvedl Fajt. NG si k tomu nechává zpracovat právní expertizu. Analyzuje také, o kolik peněz víkendovým zavřením přišla.

Knížák ať je ticho, reaguje na kritiku Fajt

Nad děním v Národní galerii se podivil její bývalý ředitel Milan Knížák. Vyzval k odstoupení ministra kultury Daniela Hermana, který podle něj současného ředitele Fajta „drží na ředitelském postu a odmítá respektovat kritické hlasy“. „Je to další důkaz absolutní nekompetentnosti a neschopnosti Jiřího Fajta a ministra Daniela Hermana, který ho drží na ředitelském postu a odmítá respektovat kritické hlasy,“ dodal Knížák.

Fajt by měl být podle Knížáka okamžitě odvolán a Herman by měl podat demisi. „Ochrana a prezentace sbírek je prvořadým úkolem Národní galerie,“ dodal Knížák. Fajt rezignovat neplánuje. „Doporučil bych panu Knížákovi, aby byl raději ticho. Protože to, v jakém stavu on sám instituci zanechal, je naprosto bezprecedentní. A byl to on, kdo změnil dlouholetý režim, co se týká bezpečnostních služeb,“ řekl serveru Lidovky.cz.

Národní galerie má své expozice a výstavní prostory na deseti místech, převážně v Praze, ale také ve Frýštátu a Žďáru nad Sázavou. V šesti pražských expozicích má na 400 tisíc uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun. Celkem si loni přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712 690 lidí.