Jsem rád za snížení peněz za exekuce, bilancuje Pelikán. Opoziční poslanci jej ale kritizují

Pelikán: Snížení nákladů na vymáhání dluhu se povedlo. Pořád to ještě není ono (zdroj: ČT24)

Snížení nákladů na vymáhání dluhů považuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) za jeden z úspěchů svého působení v čele resortu. Podařilo se mu podle jeho slov i zvýšit zaměstnanost vězňů nebo zjednodušit zápis společností do obchodního rejstříku. Za jednu z priorit do podzimních voleb považuje dotažení elektronických náramků. Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Stanislav Grospič (KSČM) ale považuje Pelikánovo působení ve funkci za spíše podprůměrné. Robert Pelikán bude také od 20:00 hostem Devadesátky ČT24.

Otázky do pořadu můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

„Vzali jsme si třeba ten nejkřiklavější případ, kdy na začátku dlužíte tisíc korun, což bývají oblíbené pokuty u dopravních podniků,“ ilustroval ministr k jednomu ze svých úspěchů s dodatkem, že v nejhorších dobách takový dluh přišel nakonec v exekučním řízení na 30 tisíc korun.

„Od 1. 4. 2017 se dostaneme na 11 tisíc korun, a pokud uhradíte dluh ve výzvě, bude to dokonce 7716 korun, které se vám přirazí k původnímu dluhu,“ popsal Pelikán výhled změny, jaké činí po úpravách advokátního a exekučního tarifu náklady na vymáhání tisícikorunového dluhu. Podle něj je sedmitisícová přirážka za exekuční řízení pořád více, než by si přál. V současnosti jde ale o limit možného, soudí ministr.

Více zaměstnáváme vězně, konstatuje ministr

Ministr také pochválil změny v oblasti vězeňství, konkrétně to, že ve věznicích nyní pracuje 7860 odsouzených, což je o téměř 30 procent více než na začátku loňského roku. Na jaře chce ministerstvo spustit pilotní projekt dluhového poradenství pro vězně, a zvýšit tak jejich finanční gramotnost.

Grospič: Stav elektronických náramků je ostuda (zdroj: ČT24)
Totálním neúspěchem celé vlády je naprosto skandální odpískání vládního návrhu o reformě státních zastupitelství.
Stanislav Grospič
předseda ústavně-právního výboru PS

Podle Pelikána se také daří modernizovat justici - soudy a věznice nově využívají na 150 videokonferenčních zařízení, a šetří tím Vězeňské službě náklady na eskorty. Plánem pro následující rok je instalace nahrávacích zařízení ve všech jednacích síních soudů.

Grospič: Průběh projektu elektronických náramků je ostuda

Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Stanislav Grospič (KSČM) k Pelikánovu bilancování podotýká, že jeho více než dvouleté působení ve funkci patří ke spíše podprůměrným. Grospič mu vytýká mimo jiné to, že změny v občanském zákoníku nechal ležet ladem.

Nedotažení projektu elektronických náramků už Grospič považuje přímo za ostudu i přesto, že se vše posunulo alespoň do fáze výběrového řízení. „Kdyby tomuto projektu byla věnována maximální pozornost, což podle mě není, mohl by českému vězeňství výrazně ulevit z hlediska alternativních trestů,“ podotkl k současné přeplněnosti věznic.

Plíšek: Za Pelikánem jsou jen malé změny, ale nic koncepčního

Kritikou na adresu Roberta Pelikána nešetřil ani poslanec TOP 09 a další člen ústavně-právního výboru Martin Plíšek. Podle jeho hodnocení nesplnil Pelikán ve funkci ani priority, které si stanovila sama vláda v programovém prohlášení. „Nepředložil nové procesní předpisy, tedy občanský soudní řád a trestní řád, které měly urychlit a zmodernizovat soudní řízení tak, aby se lidé a firmy domohly svých práv co nejdříve,“ uvedl ve svém prohlášení Plíšek.

Vytýká také Pelikánovi, že zákon o znalcích posílá do sněmovny se zpožděním až na konci volebního období. „Ministr za celou dobu ve funkci předkládal jen malé často nepotřebné dílčí změny zákonů místo toho, aby koncepčně řešil priority, které tak zůstanou nenaplněny,“ soudí poslanec.