Ústavní soud odmítl stížnost Shahrama Zadeha. Je podezřelý z miliardových daňových úniků

Ústavní soud odmítl stížnost na domovní prohlídku Shahrama Abdullaha Zadeha. Prohlídku nařídil Okresní soud ve Znojmě kvůli podezření, že Zadeh spáchal miliardové daňové úniky. Podle Ústavního soudu je ale jeho stížnost neopodstatněná. ČT informace zjistila ze soudní databáze.

„Stěžovateli se zásah do ústavně zaručených základních práv nebo svobod doložit nezdařilo,“ odůvodnil své rozhodnutí Ústavní soud. Nevyhověl tak Zadehovým námitkám na průběh domovní prohlídky a nevyhověl ani jeho tvrzení o přidělení nesprávného soudce.

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh je v ČR podezřelý z rozsáhlých daňových úniků. Kvůli této kauze byl 22 měsíců ve vazbě. Z ní byl propuštěn na začátku února 2016, když zaplatil kauci 150 milionů Kč.

Soudní proces v kauze rozsáhlých daňových úniků začal v březnu 2015. Jednání jsou zatím nařízena do letošního června. Krajský soud v Brně dále obdržel v případu podnikatele Zadeha dalších osm stížností, bude se jimi zabývat Vrchní soud v Olomouci. Zadehovi a 14 dalším obžalovaným z rozsáhlých daňových úniků hrozí až 13 let vězení.