Nemocní důchodci a děti budou možná méně doplácet za léky

Výrazně nižší limity pro doplatky za léky pro děti a důchodce navrhla v pondělí vláda. Schválila návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, normu nyní posoudí poslanci. Ministři se zároveň shodli na pravidelném navyšování pojistného za státní pojištěnce, v příštích třech letech na ně přidají 3,5 miliardy korun ročně. Neschválili naopak návrh na změnu podmínek pro umělé oplodnění, s kterým přišla ministryně Michaela Marksová.

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby se roční limit pro doplatky za léky pro děti do 18 let a seniory od 65 let snížil z 2500 na 1000 korun, u důchodců od 70 let na 500 korun. Při překročení tohoto limitu pojišťovny vrací pojištěncům automaticky peníze, které za léky zaplatí navíc. Do ročního limitu se ale započítávají jen doplatky, které platí pacient za nejlevnější lék v dané skupině.

Novela, která by měla platit od ledna příštího roku, nebude mít dopady na státní rozpočet, ale na rozpočty zdravotních pojišťoven. „V bilanci všech zdravotních pojišťoven by to podle odhadu ministerstva zdravotnictví mohlo být asi 440 milionů ročně,“ vyčíslil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Největší dopady – asi 295 milionů korun – se očekávají u Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je největší a má mezi pojištěnci i více lidí ve vyšším věku. Úspory bude pojišťovna hledat jinde.

Senioři by měli od příštího roku ušetřit na výdajích za léky (zdroj: ČT24)

Změny ochranných limitů podporuje i opoziční TOP 09. ODS s podporou návrhu váhá. Podle poslance a zdravotního experta strany Bohuslava Svobody panuje obava, aby bylo dostatek prostředků na nutnou drahou léčbu: „Nebude to stát půl miliardy. Dávky se zvýší, starým lidem se nakoupí více léků a bude to miliarda, 1,5 miliardy, a to už jsou velké peníze,“ upozornil.

Se snížením limitu na doplatky na léky pak nesouhlasí Svaz průmyslu a dopravy a Unie zaměstnavatelských svazů. Pokládají návrh za nesystémový a populistický.

Víc peněz za státní pojištěnce

Výpadek by měla pojišťovnám vynahradit další novinka. Vláda schválila pravidelnou valorizaci zdravotního pojistného za státní pojištěnce. V příštích třech letech na ně chce přidat 3,5 miliardy korun ročně, řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Příští rok se odvod zvýší nařízením vlády. Pro roky 2019 a 2020 navýšení zajistí novela zákona, kterou musí schválit parlament.

Ministr Ludvík očekává, že zvyšování pojistného pomůže také vyřešit palčivý problém s platy ve zdravotnictví. „Dovolí to za prvé udržet zvyšování platů ve zdravotnictví, ale za druhé koncentrovat se na drahou medicínu. Dramaticky nám rostou náklady na drahé, velice účinné léky například pro onkologické pacienty,“ poukázal.

Kolik zaplatí stát zdravotním pojišťovnám
Zdroj: ČT24

Původně ministerstvo zdravotnictví navrhovalo navýšit platby v příštích třech letech o 4,3 miliardy, 3,6 miliardy a 3,8 miliardy. Částka 3,5 miliardy ročně je kompromis, na němž se dohodli ministři financí Andrej Babiš (ANO) a zdravotnictví. Návrh na valorizaci předkládal již Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministři jeho projednávání přerušili kvůli Babišovu nesouhlasu. 

Letos stát přispívá pojišťovnám měsíčně na osobu 920 korun, od příštího roku díky nařízení příspěvek vzroste o 49 korun. Novela navrhuje pro rok 2019 navýšení na 1018 korun a pro rok 2020 na 1067 korun. Stát ročně zaplatí za své pojištěnce – děti, důchodce nebo nezaměstnané – přes 60 miliard korun. 

O změně podmínek pro umělé oplodnění se bude jednat

Ministři se naopak neshodli na změně podmínek pro umělé oplodnění. S návrhem, aby byl o pět let zvýšen věk žen, do kterého bude umělé oplodnění hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a aby se zvýšil i počet hrazených pokusů, přišla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Platby za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24

Podle ministra Ludvíka by to ale znamenalo velký tlak na finance. „Jde to téměř k miliardě korun ročně. My jsme se teď domluvili, že komisi, která dříve fungovala při ministerstvu zdravotnictví, obnovíme,“ řekl.

Pokud komise nalezne na změnách shodu, bude podle Ludvíka úprava náplní jiné novely zákona. Vzhledem k blížícímu se konci mandátu vlády ale není pravděpodobné, že kabinet změny prosadí.

Podle návrhu Marksové mohly ženy zákrok podstoupit do dosažení 44 let věku. Počet pokusů hrazených z veřejného pojištění by měl vzrůst ze tří na čtyři nebo v případě, že bylo v prvních třech pokusech ženě vloženo jen jedno embryo, až na šest pokusů. Ministerstvo práce uvádí, že tím chce reagovat na změny, kdy lidé odkládají rodičovství do vyššího věku, s čímž ale souvisí riziko neplodnosti.