Faltýnek skončil v Agrofertu. Nechce tam být bez Babiše

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek odešel ze společnosti Agrofert, kde do konce minulého roku zasedal v představenstvu. Upozornil na to server Lidovky.cz, kterému to potvrdil sám Faltýnek. Z Agrofertu odchází proto, že se předseda ANO Andrej Babiš nejspíše zbaví akcií firmy.

Jaroslav Faltýnek odešel z představenstva firmy na konci roku. Podle záznamu ve veřejném rejstříku byl přitom jako člen představenstva opakovaně potvrzen loni 20. prosince. V představenstvu působil od roku 2007. Rozhodnutí skončit podle něj souvisí s tím, že se předseda ANO Andrej Babiš bude muset Agrofertu zbavit. „Je to moje logická reakce na to, že pan Babiš už nebude akcionářem Agrofertu,“ řekl Faltýnek.

Andrej Babiš se musí do února rozhodnout, jak s Agrofertem, jehož vlastníkem je, naloží. Podle zákona o střetu zájmů totiž od 9. února nebudou mít firmy, v nichž mají nejméně čtvrtinový podíl členové vlády, šanci ucházet se o státní dotace. Babiš je jediným vlastníkem Agrofertu. Holding nejspíše převede do svěřeneckého fondu, oficiálně se ale vyjádří až v únoru.

Jaroslav Faltýnek poznamenal, že si dovede představit, že by se do Agrofertu vrátil, pokud by se společnost vrátila Babišovi. „Vzhledem k tomu, že jsem se podílel minimálně na budování té zemědělské části, tak mám vztah k té firmě a panu Babišovi. Kdybych byl požádán, tak ano,“ uvedl.

Babiš se ostatně snaží situaci zvrátit. Zákon o střetu zájmů považuje za protiústavní. Jeho hnutí ANO však nedokázalo zabránit jeho přijetí v Poslanecké sněmovně ani Senátu. Horní komora sice navrhla v zákoně změny, nikoli však jeho zamítnutí. Nic nezměnilo ani prezidentské veto, které poslanci přehlasovali v lednu. Prezident Miloš Zeman se ale chce obrátit na Ústavní soud. Pokud by to neudělal, chystá se k obdobnému kroku poslanecký klub ANO.