Ani dotace nepřivedla do odlehlých míst praktické lékaře, ministerstvo vyplatilo oproti plánům jen desetinu

Události: Ministerstvo rozdalo na dotacích pro praktické lékaře jen půl milionu (zdroj: ČT24)

Ani podpora ministerstva zdravotnictví zatím nedokázala do odlehlých míst, kde se nedaří praktické lékaře najít, zdravotníky přivést. Od dubna do konce loňského roku se z fondu na podporu praxí praktických lékařů vyčerpala jen desetina.

Praktičtí lékaři stárnou a odcházejí do důchodu. Málo jich začíná být třeba i v malých obcích u Prahy, nejhorší je ale zřejmě situace v pohraničí. Například v Karlovarském kraji dosahuje průměrný věk praktického lékaře 57 let.

„Představa, že dáte lékaři jednorázovou finanční dotaci a on vezme celou svoji rodinu a půjde pracovat na venkov, je lichá. Toho lékaře bude zajímat, jaké je tam vzdělání pro jeho děti a jaká je tam úroveň života,“ vysvětluje nezájem praktiků o podporu ministerstva David Halata, který má svou ordinaci v dvoutisícové obci Hošťálková na Vsetínsku.

Ordinace v malých městech a na vesnicích
Zdroj: ČT24/VZP

Ministerstvo zdravotnictví rozdalo v loňském roce pouze dvě dotace, a to ještě pro městské praxe v Brandýse nad Labem a v Ostravě-Porubě. Z plánovaných pěti milionů tak vyplatilo jen půl milionu korun.

Při nedostatku praktických lékařů pro děti bychom se museli vrátit zpět k modelu rodinných lékařů, to znamená, že by se o děti museli starat praktičtí lékaři pro dospělé.
Milan Kubek
prezident České lékařské komory

Ve dvou případech žádost o dotaci ministerstvo zamítlo. „Šlo o ordinace v Ústí nad Labem a proti se postavila VZP, která vyhodnotila, že je tam pokrytí všeobecnými lékaři dostatečné,“ říká mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Podle ministerstva ale dotace smysl mají. „Zájem, co se týče dotazů, stále narůstá. Ale faktické vyřizování, tedy sehnat si místo pro ordinaci, přístrojové vybavení a najmout personál, to je běh na delší trať,“ tvrdí Čechová. O příspěvek ve výši až půl milionu korun na plat sestry nebo vybavení ordinace mohou lékaři žádat i letos.