Opoziční návrhy zákonů stále čekají na projednání. Mluví se o mimořádné schůzi

Události: Opozice chce projednat své návrhy zákonů (zdroj: ČT24)

Opozice opakovaně kritizuje, že se ve sněmovně nedostává na její návrhy. Přednost získávají zákony předložené vládou. Na projednání tak čeká celkem 130 nevládních návrhů. Některé mají dostat prostor ve variabilních týdnech, většina se ale takto projednat nestihne. Část opozice proto hodlá svolat mimořádnou schůzi, komunisté mluví i o změně jednacího řádu.

Téměř každá schůze Poslanecké sněmovny začíná dohady o pořadí projednávaných zákonů. Půtky někdy trvají i déle než hodinu. Zatímco některé návrhy mohou pomyslnou frontu předběhnout, jiné v ní čekají už skoro tři roky.

Například zákon o regulaci prostituce do sněmovny poslalo pražské zastupitelstvo v lednu 2014. Od té doby stihl projít pouze prvním čtením. Jen o pár měsíců mladší novela Ústavy od poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů na projednání stále čeká. Stejně je na tom i předloha týkající se Ústavního soudu.

Je to marné, marné. Čas od času se nám podaří vyjednat shodu napříč politickým spektrem na předložení i opozičních návrhů, ale je to jenom zlomek toho, co je tady už od roku 2014.
František Laudát
předseda poslaneckého klubu

Napevno zařazených je teď sedm poslaneckých předloh. „Dostali jsme šanci s jedním z našich poslaneckých návrhů. Vládní většina podle mě vůbec nepřipustí debatu o poslaneckých návrzích zákona. Obávám se, že většina z nich skončí v koši,“ předpokládá předseda klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

„Variabilní týdny jsou tím obdobím jednání sněmovny, kdy se dá projednat i část opozičních návrhů, nicméně musí na tom být shoda, a současně se sama opozice musí mezi sebou dohodnout, které návrhy chce projednat,“ vzkázal kolegům předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Komunisté nechtějí předbíhání

Celkem čeká na projednání 130 návrhů, které vzešly nejen z poslaneckých lavic, ale také ze Senátu nebo z krajských zastupitelstev. Čím dál častěji se proto v kuloárech hovoří o mimořádné schůzi, kde by nevládní návrhy dostaly prostor. „Máme opravdu spoustu návrhů, které bychom chtěli projednat. Jestliže není jiná možnost, tak alespoň tímto způsobem,“ sdělil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Jednáme s ostatními opozičními kluby, a pokud v průběhu měsíce února nedojde k zásadnímu posunu, tak dojde k zásadnímu posunu u nás při vyjednávání o mimořádné schůzi k opozičním návrhům,“ varoval předseda komunistického klubu Pavel Kováčik.

Komunisté navíc chtějí změnit jednací řád tak, aby se tisky projednávaly v pořadí, v jakém do sněmovny přijdou. To už je ale otázka příštího volebního období. A tak budou zřejmě dál schůze poslanců začínat dohady o pořadí.