Zeman pojede v květnu znovu do Číny. V dubnu se chystá za Trumpem

Prezident Miloš Zeman by měl v květnu už potřetí navštívit Čínu. Během cesty se zúčastní setkání k nové Hedvábné stezce. Oznámil to ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Zeman by mohl během posledního roku svého funkčního období také navštívit Spojené státy, Latinskou Ameriku nebo Vietnam.

Sbližování s Čínou a lákání čínského kapitálu do České republiky považuje Zeman za jednu z priorit. Podle Kmoníčka by se návštěva měla uskutečnit v květnu a český prezident během ní absolvuje i setkání k projektu nové Hedvábné stezky, možné jsou i bilaterální schůzky.

V dubnu do Bílého domu

Prezident ale určitě bude chtít jet na jaře do USA, kam ho nedávno pozval nově zvolený americký prezident Donald Trump. Pražský hrad po telefonátu obou politiků oznámil, že by se cesta, při které by měl Zeman navštívit Bílý dům, měla pravděpodobně uskutečnit na konci dubna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hrad má v plánu také několikrát odloženou cestu do Jižní Ameriky. Naposledy se měla konat v létě současně se zahájením olympijských her v Brazílii, byla ale odsunuta. Zvažovala se návštěva Mexika, Kolumbie a Kostariky. Zeman by měl také navštívit Vietnam, z programu naopak vypadla zvažovaná cesta do Jižní Koreje, kde tamní prezidentka čelí odvolání.

Český prezident se bude také účastnit několika summitů. Přítomen by měl být otevření výstavy Expo v kazašské Astaně, summitu NATO v Bruselu nebo už tradičně valného shromáždění OSN.

Cesty ovlivní Zemanova případná kandidatura

Kmoníček už nicméně dříve řekl, že pro seznam zahraničních cest, na které se Zeman vydá, bude důležité jeho rozhodnutí, zda bude znovu kandidovat, či nikoli. Pokud by totiž chtěl před svou kandidaturou vést kampaň, dalo by se čekat omezení návštěv v zahraničí.