Selhaly úřady? Podvody s lihem se vyšetřovaly už dříve - bez úspěchu

Praha – Na otravu metanolem už zemřely v Česku více než dvě desítky lidí. Nyní se hledá viník a v souvislosti s tím se objevují i spekulace, zda úřady již dříve situaci nepodcenily. Generální inspekce bezpečnostních sborů se v souvislosti s kauzou metanol začala zajímat o postup celníků. Daňovým únikům při dovozu lihu se přitom už před lety věnoval i speciální tým Daně. Ten poukazoval na to, že někteří výrobci alkoholických nápojů používají při výrobě nezdaněné směsi lihu pocházející z ciziny. Než tým stačil dotáhnout vyšetřování do konce, byl rozpuštěn.

Podvody s pančování alkoholu nejsou v Česku žádnou novinkou. Do hledáčku vyšetřovatelů se dostaly už před lety. „Vyšetřovali jsme nezdaněné dovážené výrobky, které byly směsí lihu s nepatrnou příměsí aktivního uhlí, což je vlastně živočišné uhlí, které malinko zbarvovalo líh. Výrobci alkoholických nápojů potom ten líh přidávali do alkoholických nápojů,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi bývalý vedoucí týmu Daně Pavel Vydrář.

Stopy po výrobci směsi lihu a uhlí tehdy vedly na Slovensko. Speciální tým ve spolupráci s policií vytipoval i stáčírny, které měly být do machinací zapleteny. „Jakási síť už tenkrát byla nalezena. Špička té organizace – tam jsme se dostali do úrovně poznatků. Znali jsme jméno, neměli jsme dost důkazů,“ dodal Vydrář. Stopy podle něj vedly k lidem s kriminální minulostí.

To co nakonec vyšetřovatelům chybělo, byl čas. Podle Hospodářských novin narazili na odpor mimo jiné i v řadách policie a mezi celníky. Vyšetřování se táhlo a po dvou letech byl tým rozpuštěn právě kvůli tomu, že vyšetřování trvalo příliš dlouho. „Prostě jsme to už nestačili dotáhnout do konce,“ řekl Vydrář ČT. Na lavici obžalovaných tak nakonec nikdo neskončil.

Na chyby v práci státu poukazují i lihovarníci

Že stát možná v minulosti vyšetřování podvodů kolem lihovin podcenil, soudí i předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera. Celní správa se podle něj doposud zabývala především oficiálními výrobci a podcenila černý trh. K prověření práce celníků vyzývá ministra financí i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Objevily se informace o tom, že celní správa zachytila některé vzorky lihovin, které obsahovaly vysoké procento závadných látek a nedošlo k adekvátní reakci,“ poznamenal.

Pavel Novotný, generální ředitel Generálního ředitelství cel ČR

„My jsme upozorňovali na to, že se tady vyrábí nelegální líh z denaturovaného očištěného, ale i neočištěného alkoholu a že jsou tam zbytky denaturačních činidel. Ovšem nikoliv, jak je v té zprávě citováno, smrtelně nebezpečné množství. Celní správa odebrala za poslední dva roky tisíce vzorků k chemické analýze a z toho těch nevyhovujících vzorků byly jednotky procent. Nikdy to ovšem nebylo smrtelně nebezpečné.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom celníky v minulosti před podobnými útoky bránil. Jejich úkolem podle něj je starat se především o daně, nikoliv o to, jakou konkrétní látku kdo do alkoholu přimíchá.

Sama celní správa jakékoliv pochybení odmítá. Jiří Barták, mluvčího Generálního ředitelství cel ČR, v České televizi již dříve popřel, že by celníci svou práci zanedbávali. Už dávno před vypuknutím metanolové aféry prý odhalovali nelegální stáčírny. Jen za loňský rok celní správa provedla na 10 tisíc kontrol.

Rozhovor s Pavlem Vydrářem (zdroj: ČT24)