TOP 09 ztrácí pozice, dohánějí ji „mateřští“ lidovci

Praha – Vládní strana TOP 09 a Starostové zvolna ztrácí voličskou podporu, úměrně s tím rostou preference křesťanských demokratů. Vyplývá to z průzkumů veřejného mínění, které v uplynulém čtvrtroce provedly agentury Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), Ppm Factum (resp. Factum Invenio) a STEM. Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, hlasovalo by pro  stranu Karla Schwarzenberga podle aktuálního dotazování z dílny CVVM jen 8,5 procenta voličů.

Průzkum CVVM se uskutečnil mezi 3. a 10. zářím letošního roku, v jeho rámci odpovídalo
1 036 respondentů a představuje v tuto chvíli nejaktuálnější mapu potenciální voličské přízně. Z ní vyplývá, že by druhá nejsilnější vládní strana získala 8,5 procenta hlasů, což oproti červnu představuje propad o 1,5 bodu – a již tehdy se jednalo o nejnižší zisk Schwarzenbergovy strany od voleb v roce 2010, kde nově vzniklá partaj utržila k překvapení vlastního vedení bezmála 17 procent volebních lístků.

Obdobné údaje uvádí i agentura STEM; v září by TOP 09 volilo 7,7 procenta voličů, v červnovém průzkumu téže agentury by konzervativcům vhodilo hlas 9,5 procenta lidí. A o ztrátách, byť nikoli tak výrazných, hovoří také grafy Ppm Factum; mezi červnem a srpnem propadla TOP 09 o jeden bod na 12 procent.

Volební průzkum CVVM
Zdroj: ČT24/CVVM

Malé krůčky lidovců

Takové výsledky by vlastně nemusely být zajímavé ani překvapivé, protože je politickou tradicí, že vládní strany v polovině volebního období kvůli více či méně nepopulárním opatřením voličskou podporu ztrácejí a dohánějí ji až v kampani před dalšími sněmovními volbami. Za pozornost ovšem stojí, že úměrně s propadem TOP 09 získává podle průzkumů stále více preferenci KDU-ČSL, čili strana, z níž významná část členů „topky“ vzešla a která se v posledních volbách nedostala do sněmovny (stále ovšem zůstává v Senátu).

Podle již citovaného zářijového průzkumu CVVM by lidovce v tuto chvíli volilo 6 procent dotázaných; nutno ovšem dodat, že statistická chyba se pohybuje u menších stran kolem 1,5 procenta, a křesťanští demokraté by tak pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory překonat vůbec nemuseli, starší, červnový průzkum téže agentury jim navíc přisoudil o procento více.

Porovnání vývoje preferencí TOP 09 a KDU-ČSL
Zdroj: ČT24/CVVM / STEM / Factum Invenio

Návrat Jiřího Čunka?

O ztrátě mezi začátkem a koncem léta v případě KDU-ČSL hovoří i Factum, lidovci by se ale podle jeho srpnového výzkumu do sněmovny těsně dostali. V neprospěch strany z paláce Charitas hovoří jen STEM, jehož průzkum z počátku září hovoří o necelých 3 procentech hlasů.

O zvolna rostoucí podpoře lidovců ovšem hovoří i preference v krajských volbách; křesla v krajských zastupitelstvech by dotázaní voliči podle průzkumů pro Otázky Václava Moravce lidovcům zajistili ve Zlínském, Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině; v prvním a posledním zmíněném regionu by TOP 09 předstihli. Podle exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, provedeného záhy po odvysílání zlínských Otázek, diváky ze šestice diskutujících politiků dokonce nejvíce oslovil lidovec – a sice tamní kandidát na hejtmana a někdejší vicepremiér Jiří Čunek.

Tři politické trendy

  • Porovnání výsledků jednotlivých průzkumů rovněž ukazuje, že sociální demokracii závažně poškodila květnová kauza někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha; CVVM hovoří o 31,5 procentech volebních preferencí, což oproti červnu představuje nárůst o půl procenta (zato v květnu jich strana měla 36). O propadu hovoří i průzkumu obou dalších agentur.
  • Průzkum CVVM rovněž potvrdil stále dominantnější pozici komunistické strany; tentokrát by se dokonce s 21 procenty umístila druhá, a porazila by tak nejsilnější pravicovou ODS (20,5 %). O druhé příčce KSČM u dotázaných voličů hovoří i zářijový průzkum STEM, který této opoziční partaji připsal 13,5 procenta, zatímco občanské demokracii 12 procent.
  • Do sněmovny může mít nakročeno Strana práv občanů Zemanovci (SPOZ), podle CVVM by je volily 3 % voličů, STEM hovoří o více než čtyřech procentech a srpnové Factum dokonce o 7,6 procentech hlasů. Straně pravděpodobně významně pomáhá zejména nové politické angažmá jejího zakladatele Miloše Zemana, který kandiduje na prezidenta republiky a v prezidentských průzkumech obsazuje druhou příčku voličské popularity.