Jděte s kůží na trh, vyzval Sobotka své kritiky. Tejc je překvapený, čekal pochvalu

Lidé, kteří věnovali poslední týdny kritice předsedy ČSSD, mají možnost jít s kůží na trh a na předsedu strany kandidovat také, řekl premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Nejčastěji proti němu v poslední době vystupuje poslanec Jeroným Tejc nebo jihočeský hejtman Jiří Zimola, oba někdejší účastníci takzvané lánské schůzky.

Sobotka čelil kritice po nepříliš úspěšných krajských volbách. Hejtman Zimola minulý týden prohlásil, že by sociální demokracii prospělo rozdělení funkce předsedy strany a premiéra, protože předseda vlády tápe a není schopen zastavit pokles preferencí.

Sobotka takovou věc označil za nesmysl, protože by to podle něj vedlo k oslabení strany a nahrálo hnutí ANO. Diskuse o dalším směřování strany by se podle premiéra měla vést na březnovém sjezdu, který bude vybírat její kompletní vedení.

ČSSD má před sjezdem. Pokud někteří lidé věnovali několik uplynulých týdnů kritice předsedy, každý má možnost kandidovat, neschovávat se, převzít odpovědnost a jít s kůží na trh.
Bohuslav Sobotka

Do souboje o funkci šéfa ČSSD se zatím žádný Sobotkův vyzyvatel veřejně nepřihlásil. Poslanec Jeroným Tejc bude kandidovat na prvního místopředsedu ČSSD, v pondělí ho v tom podpořil městský výkonný výbor sociálních demokratů v Brně. Na předsedu kandidovat nechce. 

Tejc čekal pochvalu, ne kritiku

Jeroným Tejc reagoval na Sobotkovo prohlášení tak, že čekal od premiéra spíš pochvalu než kritiku za své rozhodnutí nekandidovat na funkci šéfa strany. Poslanec uvedl, že tím dal přednost odpovědnosti za ČSSD před svými ambicemi, rozhodnutí už měnit nechce.

„Pokud něco kritizuji, nabízím řešení a jsem připraven převzít odpovědnost jako první místopředseda. Včera (v pondělí) jsem se rozhodl a rozhodnutí oznámil, patří k mým dobrým vlastnostem, že svá rozhodnutí účelově neměním z týdne na týden a ze dne na den,“ uvedl Tejc.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dodal, že se Sobotkovi evidentně nemůže zavděčit. „Pokud bych oznámil kandidaturu na předsedu ČSSD, jistě bych si od něj dnes vyslechl oprávněnou kritiku, že oslabuji premiéra a ohrožuji výsledek podzimních voleb,“ napsal v textové zprávě.

Tejc tvrdí, že ho řada sociálních demokratů oslovila, aby na předsedu kandidoval. „Já si toho vážím, ale nemohl jsem tuto výzvu přijmout. Pokud bych uspěl jako předseda, znamenalo by to velmi pravděpodobně pád vlády šest měsíců před volbami. Nedovedu si představit, že by předseda, který je premiérem, neobhájil svou funkci,“ řekl.  

Podle Zimoly platí jeho prohlášení, že na březnovém sjezdu sociální demokracie nemá v úmyslu kandidovat na funkci ve vedení strany. „Nehodlám se nechat vtáhnout do začínající války růží. Jde-li i Bohuslavu Sobotkovi o ČSSD, měl by si podobné výzvy odpustit,“ uvedl Zimola.

Jeroným Tejc a Jiří Zimola se po parlamentních volbách v roce 2013 spolu s několika dalšími sociálními demokraty tajně vydali do Lán na schůzku s Milošem Zemanem. Krátce poté se pokusili Sobotku odstranit z vedení ČSSD. Předseda strany to však ustál a z vedení partaje naopak musela odejít většina účastníků lánské schůzky.