Lékaři mají nač se těšit, uklidňuje Němeček. Kubek však chce jeho výměnu

Prezident ČLK Kubek se sešel s premiérem a ministrem zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) plní ministerstvo většinu požadavků, které vznesla Česká lékařská komora (ČLK) jako podmínky ke stabilizaci českého zdravotnictví. Prezident komory Milan Kubek však není spokojen, nejraději by byl, kdyby Němeček na ministerstvu skončil. Po setkání s ministrem a také premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) Kubek varoval, že se zkracuje čas, kdy ještě vláda bude moci něco změnit.

Šéf lékařské komory předložil premiérovi požadavky ČLK, která tvrdí, že je české zdravotnictví v kritickém stavu. Lékaři žádají mimo jiné zvýšení plateb do systému a jiný způsob jejich rozdělování. Požadují také reformu vzdělávání lékařů i sester a jejich lepší ohodnocení.

„Je třeba si uvědomit, že v regionálních nemocnicích, které nemusí respektovat tarifní tabulky, lékaři vydělávají o pět, ale zdravotní sestry dokonce o dvacet procent méně než ve fakultních nemocnicích,“ upozornil Kubek.

Podle prezidenta komory ale vláda ztrácí příležitost ve zdravotnictví cokoli změnit. Schvalování zákonů trvá měsíce, volby přitom budou již za rok. „Ministr zdravotnictví dostal za úkol, aby ministerstvo provedlo analýzu toho, co z našich návrhů je realizovatelné v krátkodobém horizontu,“ uvedl Kubek po setkání s premiérem a ministrem zdravotnictví.

Němeček slíbil odstranit rozdíly v platech mezi státními a krajskými nemocnicemi

Ministr Svatopluk Němeček je však přesvědčen, že většina toho, co lékaři požadují, je již na cestě. „Většinu z toho plníme, reformujeme vzdělávání, připravujeme nový úhradový systém pro nemocnice. V nejbližších týdnech do vlády půjde zákon o pravidelné valorizaci za státní pojištěnce,“ řekl po schůzce Němeček.

Slíbil také odstranit rozdíly mezi platy ve státních a krajských nemocnicích. „Je to v Poslanecké sněmovně jako pozměňovací návrh zákoníku práce,“ uvedl. ČSSD je podle něj připravena změnu podpořit.

Jeho optimismus však prezident ČLK nesdílí. Svatopluka Němečka kritizuje stále silněji a nyní již začal hovořit o jeho výměně. Podle informací ČT je jedním ze tří lidí, o jejichž nahrazení premiér skutečně uvažuje. Ze schůzky však vyplynulo, že rekonstrukce kabinetu, kterou předseda vlády Sobotka ohlásil, se Svatopluka Němečka dotknout nemusí. „Kdo by přišel na místo pana Němečka, je také na rozhodnutí pana premiéra,“ poznamenal Milan Kubek.

ČLK: V každém kraji chybí desítky lékařů a sester

Pětibodový seznam požadavků schválila lékařská komora na svém mimořádném sjezdu v září. Podle ČLK u nás hrozí zhroucení zdravotnictví, protože lékaři i další zdravotnický personál odcházejí a v každém kraji jich chybějí desítky.

Více peněz do zdravotnictví však nechce dát ministr zdravotnictví Andrej Babiš. Sice letos podpořil zvýšení platů, ale současně poznamenal, že „je otázka, kde ty peníze najdeme“. Dříve hovořil o zdravotnictví jako o „černé díře“, kde se podle něj krade.