„Zakažte kožešinové farmy," žádal průvod v centru Prahy

V centru Prahy prošel v neděli průvod několika stovek aktivistů, kteří požadovali zákaz kožešinových farem. Na sobě měli kostýmy zvířat, která podle nich žijí v nevyhovujících podmínkách. Zmiňovaný zákaz obsahuje poslanecký návrh, který má v úterý začít projednávat sněmovna. Vláda k němu zaujala neutrální postoj.

Průvod pořádal spolek Obraz – obránci zvířat, jeho účastníci s sebou měli transparenty s nápisy jako například „Kabát ze psa? Fuj! A v čem je liška jiná?“, „Já chci prožít život ve své kůži“, „Zakažme kožešinové farmy“. 

V Česku se na kožešiny nejčastěji chovají norci a lišky, ročně se jich zpracuje 20 tisíc. Počet farem se ale dlouhodobě snižuje. Podle veterinářů jich ještě v roce 2000 fungovalo 26, teď jich je po celé republice devět.

Aktivisté ale chtějí úplný konec farem. Ten by mohl přinést návrh, který do sněmovny předložilo několik desítek poslanců z různých stran. Podle něj by se od roku 2017 nesměly zakládat nové farmy a do konce roku 2018 by měly ukončit svou činnost dosavadní podniky. Zákaz by se ale neměl týkat chovů králíků, kde je kožešina pouze vedlejším produktem.

S návrhem novely však provozovatelé farem nesouhlasí. „Máme důvody se domnívat, že velká část poslanců podepsaných pod zprávou byla vystavena tlaku a jednostranným nepravdivým informacím ze strany lobbistických aktivit veganských organizací, přičemž poslanci neměli možnost vytvořit si kvalifikovaný a vyvážený názor,“ uvedl David Vojtíšek, předseda Základní organizace chovu kožešinových zvířat Českého svazu chovatelů a majitel farmy Norek.

Kožešinová zvířata jsou prý k chovu na farmách šlechtěna a domestikována. Zastánci novely naopak uvádějí, že norci a lišky jsou prakticky divoká zvířata.