ČSSD nominuje na předsedu Senátu znovu Štěcha, lidovci podporu nevylučují

Štěch znovu kandidátem ČSSD na předsedu Senátu (zdroj: ČT24)

ČSSD nominuje do blížící se volby předsedy Senátu Milana Štěcha, i když se proti němu vyslovily kluby KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. Podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy dodrží sociální demokraté dohodu o povolebním uspořádání. Lidovci navíc ještě nemají jasno a chtějí se se Štěchem sejít, aby jim vysvětlil svůj souhlas s prohlášením ústavních činitelů po schůzce ministra kultury s dalajlamou.

„Na funkci předsedy Senátu budeme nominovat Milana Štěcha. Je za ním 20 let práce v Senátu a věřím, že bude zvolen. Také náš klub bude dohodu ctít a většinově podpoří kandidáty ostatních stran,“ uvedl Vícha.

Za Štěcha se postavili i občanští demokraté, podle předsedy senátorského klubu Jaroslava Kubery je prý v Senátu zvykem dohody dodržovat. Kubera chce ale navrhnout, aby se senátoři od zmiňovaného prohlášení ústavních činitelů distancovali.  

Naopak senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů ve čtvrtek oznámily, že sice respektují právo ČSSD jako nejsilnější frakce v Senátu obsadit funkci jeho předsedy, ale znovuzvolení Štěcha nepodpoří. Předseda lidoveckého klubu ale v pátek dodal, že uvnitř klubu není odpor vůči Štěchovi nijak kategorický. Lidovci si chtějí pozvat Štěcha na klub ještě před volbou předsedy.

Čunek: Dohodlo se pár lidí, nově zvolení senátoři do toho nemohli mluvit

Lidovecký senátor Jiří Čunek v Událostech, komentářích upozorňoval, že zmiňovanou dohodu uzavřelo vedení Senátu s předsedy klubů krátce po volbách, ale nově zvolení senátoři se jednání lidoveckého klubu zúčastnili ve čtvrtek vůbec poprvé.

„Doposud žádná dohoda, která by byla relevantní, nebyla, protože se dohodlo šest lidí. Ale oni neměli mandát se dohodnout za nás za všechny. (…) Já jsem přesvědčen, že to není předseda Senátu, který by vyjadřoval mou vůli, a podle toho budu hlasovat,“ uvedl Čunek.

Události, komentáře: Obhájí Milan Štěch post předsedy Senátu? (zdroj: ČT24)

Předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník pak dodal, že s Milanem Štěchem v úterý probíral aktuální situaci, zejména ohledně zmiňovaného prohlášení: „Já jsem po něm chtěl sebereflexi, aby se na to zkusil podívat reálnýma očima. Jestli tím prohlášením našemu státu neubližuje.“ Ale Štěch prý na prohlášení trval.

Štěch zřejmě i tak projde

Předsedu Senátu budou senátoři vybírat v tajné na ustavující schůzi 16. listopadu. O den dříve by pak měla být stvrzena písemně zatím ústní dohoda o obsazení funkcí ve vedení a výborech horní komory.

Ke zvolení kandidátů bude třeba souhlasu prosté většiny hlasujicích: pokud by hlasovali všichni senátoři, tak nejméně 41. ČSSD má 25 senátorů, senátorský klub ODS je desetičlenný. Pokud by pro Štěcha nakonec opravdu nezvedli ruku jak lidovecký klub, tak starostové a nezávislí, mohl by současný předseda zbývajících šest potřebných hlasů získat z osmičlenného klubu vládního hnutí ANO i mezi spřízněnými nezařazenými senátory.

Dohoda počítá s tím, že ČSSD obsadí kromě předsedy také jedno ze čtyř křesel místopředsedů Senátu. Ve funkci by tak měl pokračovat sociální demokrat Ivo Bárek, stejně jako Miluše Horská (za Nestraníky) z klubu lidovců. Dalšími místopředsedy mají být Kubera a Jiří Šesták (za STAN) z klubu Starostů.