Majitelé bytů doplácejí na spekulanty, kteří se zaměřují na sociálně slabé

Události ČT: Odhadem stovky rodin žijí v domech, kterým hrozí bankrot. Problémem jsou spekulanti (zdroj: ČT24)

Koupit si byt a platit účty ještě automaticky neznamená, že člověk nemůže skončit na ulici. Odhadem stovky rodin totiž hlavně na severozápadě Čech žijí v domech, jimž hrozí bankrot. Společenství vlastníků táhnou k zemi spekulanti, kteří byty pronajímají sociálně slabým.

Spekulant koupí například tři z deseti bytů v domě a pronajme je sociálně slabým. Ti mu nájem platí z dávek. On sám už ale peníze za vodu nebo teplo do společného fondu nepošle.

Dům však hradí energie jako celek. Sousedé tak musejí platit za dlužníka. Soudy přitom příliš nepomáhají, už teď jsou zahlcené žalobami.

Například v Jirkově na Chomutovsku je tak odhadem přes čtyřicet domů ohrožených bankrotem. Jejich dluhy dosahují milionových částek.

Část dávek do fondů

Na čtyři tisíce lidí kvůli problému podepsaly petici za důstojné bydlení. Zastání našli i u ombudsmanky Anny Šabatové. Ta chce, aby úřady práce posílaly část sociálních dávek rovnou do fondu domů.

„Teď jsem znovu poslala výzvu ministryni, aby upravila instrukci pro úřady práce, aby tímto způsobem postupovaly,“ uvedla ombudsmanka.

Poslanci na základě petice plánují zasáhnout do připravovaného zákona o sociálním bydlení. Schvalovat by ho mohli ještě letos.

  • Návrh zákona o sociálním bydlení vychází z koncepce, kterou loni na podzim schválila vláda. Původně měl zákon platit od začátku roku 2017.
  • Koncepce počítá se třemi stupni bydlení – s krizovým bydlením, sociálními byty a dostupnými byty.
  • Nárok na sociální bydlení by měli mít lidé bez bydlení a lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmů. Zároveň by jim po odečtení nákladů na bydlení mohlo zbývat maximálně 1,6 násobku životního minima a nesměli by vlastnit žádnou nemovitost.