Vláda schválila osvojování dětí v registrovaných párech homosexuálů

Reportáž: Partneři homosexuálů si zřejmě budou moct osvojit jejich děti (zdroj: ČT24)

Vláda chce umožnit osvojení partnerova biologického dítěte v homosexuálních párech. Ministři schválili návrh novely zákona o registrovaném partnerství, která s tím počítá. O změně, která by poskytla větší právní jistotu dětem v registrovaných partnerstvích, se diskutuje několik let. Obdobný návrh obsahuje poslanecká novela, jejíž projednávání sněmovna po bouřlivé debatě v červenci přerušila.

Proces takzvaného přiosvojení by měl být stejný jako u osvojení druhým manželem, který není biologickým rodičem dítěte. „Novela se týká dětí, u nichž jeden z partnerů je rodičem dítěte, tedy dětí, které stejně již v daných rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou oba rodiče zpravidla sice rovnocenní, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen,“ vysvětlil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Cílem je především ochránit práva dětí, aby měly rovnocenné postavení jako děti v jiných typech rodin. Jde o takové každodenní záležitosti, jako zjistit informace o zdravotním stavu dítěte, možnost vyzvednout dítě z mateřské školy, aniž by k tomu bylo vždy potřeba písemné pověření rodiče,“ řekl ministr.

Změna by podle něj pomohla i v případech, kdy biologický rodič zemře. Dosud totiž neexistuje žádný právní vztah mezi dítětem a druhým z partnerů. „Dítě by mohlo skončit v ústavu místo toho, aby žilo tam, kde má veškeré podmínky pro svůj rozvoj,“ uvedl Dienstbier. Partner také nemá vůči dítěti vyživovací povinnost.

Právě ministr pro lidská práva společně s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (za ANO) novelu vládě předložili. Proti návrhu se dlouhodobě staví vládní KDU-ČSL. „Domníváme se, že současná právní úprava je dostatečná a že navrhovaná změna v podstatě není nezbytně nutná. Není to tedy koaliční návrh, a my nejsme vázáni ho podporovat v Poslanecké sněmovně,“ oznámil lidovecký šéf Pavel Bělobrádek.

Ministr Dienstbier proto očekává, že v parlamentu půjde hlasování „napříč jednotlivými kluby“. „Je to otázka osobního postoje, případně svědomí jednotlivých poslanců a senátorů,“ dodal. 

Předchozí návrh skončil s pádem Nečase

S původním návrhem, který by umožnil adoptovat partnerům dítě jejich protějšku, přišli zákonodárci předchozí sněmovny. Kvůli pádu vlády Petra Nečase (ODS) se ale předloha nestihla projednat.

Novou verzi předložila skupina poslanců hned po nástupu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014, vláda k ní nepřijala žádné stanovisko. Když se novela v červenci začala projednávat, vyvolala ostré spory mezi poslanci. Projednávání bylo přerušeno a zatím se na program jednání nevrátila.

Při sčítání lidu v roce 2011 žila ve stejnopohlavních rodinách asi tisícovka dětí. Nyní to pravděpodobně bude více, sdělila organizace PROUD, která se zabývá problémy LGBT komunity. Právo adoptovat děti partnera či partnerky by homosexuálním mužům a ženám přiznalo 62 procent lidí, proti je necelá třetina, zjistil červnový průzkum CVVM. 

Průzkum: Gayové a lesby by měli mít právo adoptovat děti partnera/partnerky
Zdroj: ČT24

Ohledně práva párů stejného pohlaví na výchovu dětí padlo nedávno průlomové rozhodnutí u Ústavního soudu. Petr Laně žijící v registrovaném partnerství si stěžoval, že ho úřady právě kvůli tomu odmítly zapsat do seznamu žadatelů o osvojení dítěte z ústavní péče. Podle soudu to byl diskriminační přístup. Gayům a lesbám se tak otevřela cesta k individuální adopci.