Zákon proti nadměrnému zadlužování Česka? Poslanci jej odmítli

Sněmovna řekla ne takzvané finanční ústavě, která má být opatřením proti nadměrnému zadlužování. Základem pro její fungování byl nový ústavní zákon, který potřebnou třípětinovou většinu hlasů nezískal. Opatření proti zadlužování tak možná budou jen v běžném zákoně. Sněmovna ale naopak podpořila pravidla pro rozpočtovou odpovědnost.

Rozpočtový výbor doporučil poslancům, aby ústavní zákon schválili ve znění pozměňovacího návrhu ODS, který do tohoto ústavního zákona zaváděl konkrétní parametry. Ve výboru s tím souhlasilo ministerstvo financí a i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti návrhu se ale vyslovil předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) s tím, že ústavní zákon má být obecný. Už předem řekl, že pokud návrh ODS projde, sociální demokraté zákon jako celek nepodpoří.

Poslanci tak sice v dílčím hlasování pozměňovací návrh ODS podpořili, ale při závěrečném hlasování pro ústavní zákon hlasovalo jen 75 ze 171 přítomných poslanců. Závěrečné hlasování rozdělilo vládní koalici. Členové dolní komory za ČSSD a TOP 09 se hlasování zdrželi, proti byli komunisté. Ze sociálních demokratů hlasoval pro zákon pouze ministr vnitra Milan Chovanec. Poslanci vládního hnutí ANO a KDU-ČSL zákon podpořili stejně jako občanští demokraté.

Je mi líto, že jsme nenašli dohodu nad ústavním zákonem.
Andrej Babiš
premiér v demisi (ANO)

Podle analýzy Univerzity Karlovy by přitom finanční ústava a doprovodné zákony mohla snížit schodky rozpočtu o 30 až 60 miliard korun každý rok.

„Je zvláštní, když vláda říká, že má nějakou prioritu, a nejsilnější vládní strana hlasuje proti,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Sociální demokraté to roky nechtějí a v hlasování ukázali, že je to pravda,“ dodal.

Dneska byla unikátní šance. Část opozice nabídla významné ústupky, přesto se ukázalo, že sociální demokraté to nechtějí.
Zbyněk Stanjura
předseda poslaneckého klubu ODS

Občanští demokraté si vzali hodinovou přestávku pro jednání klubu, aby se poradili, jak se postaví k rozhodování o běžném zákonu o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Ten nakonec sněmovna hlasy koalice schválila.

Pravidla rozpočtové odpovědnosti sněmovnou prošly

Zákon, který ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident, stanoví, že při překročení hranice pro zadlužení, tedy když zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda předložit návrhy státního rozpočtu a rozpočtů státních fondů tak, aby vedly k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí. Vyrovnané by měly být rozpočty zdravotních pojišťoven. Jako vyrovnané nebo přebytkové by své rozpočty musely sestavovat obce a kraje.

Nová pravidla mají vstoupit v účinnost od 1. ledna příštího roku, pro samosprávy mají začít platit o rok později.