Důkladnější preventivní prohlídky prověří u dospělých cukrovku, u dětí cholesterol

Události: Prevencí proti nemocím ledvin a cukrovce (zdroj: ČT24)

Více preventivních vyšetření a snížení věku pro některé prohlídky přináší nová verze vyhlášky o preventivních prohlídkách. Například hladinu cukru v krvi budou lékaři kontrolovat ve dvouletých intervalech každému nad 30 let. Novinkou bude vyšetření poruch autistického spektra u osmnáctiměsíčních dětí či důkladnější vyšetření ledvin u některých pacientů.

Na základním systému s prohlídkou u praktického lékaře jednou za dva roky, u zubaře dvakrát za rok a u gynekologa jednou ročně se nic nemění. Přibývají však některé specializované kontroly. Zatímco na vyšetření poruch autistického spektra a také vyšetření hladiny cukru v krvi mají nově nárok v určitém věku všichni, další prohlídky se týkají jen některých pacientů.

Toto vyšetření by mělo mít význam při včasném záchytu diabetu. Soudě podle zájmu o vyšetření glykemie při orientačním testování, které VZP svým klientům nabízí při různých akcích, i pacienty samotné jejich hodnoty cukru v krvi zajímají.
Oldřich Tichý
mluvčí VZP
Vladimír Tesař: Třetina pacientů se selháním ledvin o svém onemocnění vůbec neví (zdroj: ČT24)

Důkladnějším vyšetřením ledvin budou podle nové vyhlášky procházet ti, kdo trpí cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními poruchami a současně jim je přes 50 let. Podle místopředsedy České nefrologické společnosti Vladimíra Tesaře je to důležité proto, že i když takto nemocní lidé chodí k lékařům častěji, kontroly ledvin se u nich často zanedbávají.

„Až třetina pacientů, u kterých se vyvine selhání ledvin, o svém onemocnění vůbec neví. U těchto pacientů se něco zameškalo. Smyslem zavedení preventivních prohlídek z hlediska onemocnění ledvin je vyhnout se tomuto stavu,“ řekl Vladimír Tesař v rozhovoru pro ČT. Když se lékaři o nemoci ledvin díky novému preventivnímu vyšetření včas dozvědí, mohou je buď zcela vyléčit, nebo alespoň zpomalit jeho průběh.

Naopak pokud se o selhání ledvin dozvědí až ve chvíli, kdy nastane, připadá v úvahu už jen transplantace či dialýza. „Pacienti, kteří jsou dialýzováni, mají nepochybně horší kvalitu života a zkrácené dožití. Je to pro ně závažný problém,“ podotkl Vladimír Tesař. Dodal, že preventivní prohlídky ledvin budou přínosné nejen pro pacienty: „Pomůžeme i pokladně pojišťoven. Léčba selhání ledvin je velmi nákladná.“

Nové preventivní prohlídky
Zdroj: ČT24

Další preventivní prohlídka podmíněná jinými chorobami, kterou novela vyhlášky zavádí, je kontrola cholesterolu u dětí. Pokud se u nich v rodině u lidí ve věku do 55 let vyskytla například ischemická choroba srdeční, infarkt, angina pectoris či náhlé cévní mozkové příhody, přibude jim nová kontrola v sedmi, devíti, jedenácti a třinácti letech.

Nově také musí lékaři poučit pacienty či jejich rodiče o některých důležitých informacích. Maminky malých dětí by tak měly od lékaře dostat informaci o podávání vitamínu D jako prevenci proti křivici, o kojení a výživě dítěte.

Vydáno pod