Policie reklamuje „neprůstřelné“ vesty. Místo keramiky je v nich i pryskyřice

Události: Policie reklamuje nevyhovující neprůstřelné vesty (zdroj: ČT24)

Policie řeší další spor kvůli neprůstřelným vestám. Prezidium nakoupilo před dvěma lety desítky problematických vest. Teď se je snaží reklamovat, dodavatel ale vadu neuznává. Unie bezpečnostních složek tvrdí, že špatná balistická ochrana ohrožuje zdraví i životy policistů.

Místo kulkám odolné keramiky je v některých balistických plátech neprůstřelných vest jen pryskyřice. „Střela tím projde skrz jako nůž máslem,“ popisuje předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler.

„Kdyby střela dopadla někam na okraj, tak ji vesta nezadrží. Vzhledem k tomu, že plát chrání policistovi hrudník a dutinu břišní, tak je velká pravděpodobnost, že by policista po zásahu mohl zemřít,“ tvrdí Drexler. 

Výsledkem provedených zkoušek je, že dodané balistické vesty sice splňují české normy stanovené pro požadovaný stupeň balistické ochrany, nicméně nesplňují technickou specifikaci, kterou jsme požadovali v rámci veřejné soutěže a která je přísnější než stanovené normy.
Jozef Bocán
mluvčí policejního prezidia
Policie reklamuje nevyhovující neprůstřelné vesty
Zdroj: ČT24

Policie nechala vesty otestovat ve Vojenském technickém ústavu. Zjistilo se, že pláty sice splňují balistické normy, ale nevyhovují technickým podmínkám policie. „Problémy s průstřelností jsme zaznamenali pouze na okrajích balistických panelů, a to pouze za předpokladu výstřelu z dlouhé zbraně,“ uvádí mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Balistické pláty policie reklamovala u dodavatele – společnosti LOPACO. Firma ale reklamaci neuznává. „Veškeré námi dodané ochranné prostředky zcela odpovídají zadávacím dokumentacím. Každá česká firma se řídí zadáním výběrového řízení, a to naplňuje,“ vzkázal za společnost František Kovář.

Napojení keramické a pryskyřicové části
Zdroj: ČT24

„My jsme dodavatelskou firmu vyzvali, aby vesty odebrala zpět. V případě, že tak neučiní, budeme nuceni odstoupit od smlouvy,“ říká mluvčí policejního prezidia. Případný výpadek neprůstřelných vest chce prezidium řešit mimořádným nákupem, aby zajistilo ochranu policistů.

Může za problémy tlak na cenu?

Policejní odbory i zbrojaři proto chtějí změnu zákona o veřejných zakázkách. Podle nich vede tlak na nízkou cenu k horší kvalitě dodávané výstroje.

„Je nezbytně nutné mít speciální část o vyzbrojování vyčleněnou ze zákona o veřejných zakázkách, protože nemůžeme neprůstřelné vesty kupovat stejným způsobem jako mikrovlnky a ledničky,“ míní prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Policie má možnost z dalších výběrových řízení vyloučit nespolehlivé dodavatele a firmy, a to v případě odstoupení od smlouvy nebo negativní zkušenosti.

Problémy s nákupem neprůstřelných vest má také armáda. Ministerstvo obrany v minulosti vypsalo otevřené výběrové řízení na nákup 2291 vest. Vyhrála ho Česká zbrojovka, která vesty slíbila dodat za 68 milionů korun do konce loňského listopadu, což se ale nestalo. Obě strany se obviňovaly, kdo za zdržení může, a spor nakonec bude řešit soud.