Finišování úhradové vyhlášky. Příští rok se ve zdravotnictví rozdělí o 13 miliard víc

Události ČT: Poskytovatelé zdravotní péče dostanou příští rok 13 miliard navíc (zdroj: ČT24)

Poskytovatelé zdravotní péče si příští rok rozdělí více než 270 miliard korun. Dostanou tak o 13 miliard navíc, téměř šedesát procent z toho půjde do nemocnic. Vyplývá to z návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2017.

Stomatologové nebudou dávat připomínky k návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2017, i když viceprezident komory Robert Houba říká, že předpokládaný nárůst o dvě procenta je z jejich pohledu málo. Náklady u většiny výkonů, které udělá ve své plzeňské ordinaci, jsou podle něj vyšší než platby od pojišťoven a v příštím roce se podle něj situace příliš nezlepší.

Praktičtí lékaři situaci ještě o víkendu proberou na celorepublikovém setkání. Návrh však označují za přijatelný. „Dvě procenta přestavují nárůst celého segmentu a je to stejné, jako mají všechny ostatní ambulantní segmenty,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Navyšování platů v nemocnicích

Peníze z úhradové vyhlášky jsou důležité i pro nemocniční personál. Právě z těchto zdrojů musí totiž zdravotnická zařízení pokrýt také slíbené desetiprocentní navýšení výdělků lékařů a sester.

Nemocnice mají získat o sedm a půl miliardy víc než letos, z navýšení si tak ukrojí více než polovinu. Ve státních nemocnicích se budou měnit tabulkové platy. Kraje se ke zvýšení zavázaly v memorandu. „U soukromých subjektů se domnívám, že vzhledem k nedostatku zdravotníků nezbyde managementu nic jiného, než aby také navyšovali,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL).

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich nicméně upozorňuje, že už třetí rok po sobě jsou nuceni veškeré finanční prostředky dávat na navýšení platů. „Ale péče o pacienty zaostává,“ dodal Sohlich.

Problémy mají s návrhem vyhlášky také ambulantní specialisté. „Nabízí nám půlprocentní navýšení proti roku 2016, přestože nám bylo slíbeno minimálně dvouapůlprocentní navýšení,“ tvrdí předseda jejich sdružení Zorjan Jojko.

„Myslím, že jsme si pouze nerozuměli,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví. „Každý by rád, aby úhradová vyhláška byla co nejjednodušší. Ty vzorce jsou složitější,“ uvedl.

Na připomínky mají všechny skupiny zdravotníků čas do úterý. Finální verzi úhradové vyhlášky musí mít ministerstvo hotové do konce října.