Čtvrt metru sněhu zasypalo Krkonoše, nejvíce ho je ale v Beskydech

Až čtvrt metru sněhu napadlo v nejvyšších částech Krkonoš. Dopoledne byla špatně sjízdná silnice k Pomezním boudám, postupně se ale situace zlepšila. Průjezdné silnice již jsou i v Beskydech, ačkoli tam napadlo ještě více sněhu než v Krkonoších. Postupně zeslábl i vítr, takže se mohla rozjet lanovka na Ještěd, která dopoledne stála.

Hory se bělají čím dál více. Přes noc napadlo v Krkonoších až čtvrt metru. Nejvíce nového sněhu však podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu napadlo na beskydské Lysé hoře, kde přibylo 38 centimetrů. Přes den sice sněhu vesměs ubývalo, ale večer může znovu začít padat. 

Sníh, který přes noc napadl, byl vesměs těžký a mokrý. V Krkonoších proto byla dopoledne obtížně sjízdná silnice na Pozemní boudy. „Mokrý a těžký sníh napadl v polohách nad 600 metrů nad mořem. Nejvíce jej leží v Horní Malé Úpě,“ uvedl dispečer krajských silničářů Milan Baxa.

Před polednem ale dokázal vyjet štáb ČT na Horní Malou Úpu bez větších problémů. „Cesta nebyla nijak dobrodružná, na silnici už žádný sníh neleží,“ hlásil redaktor Václav Svoboda.

Prvního sněhu v Krkonoších je neobvykle mnoho
Zdroj: David Taneček/ČTK

Ačkoli první letošní sněžení nepřišlo výjimečně brzy – loni v Krkonoších poprvé padal sníh v srpnu – je ho na počátek října neobvykle mnoho. Během dne sice z napadlého čtvrt metru odtává, ale meteorologové předpokládají, že chladné teploty vydrží nejméně do neděle.

Také v Beskydech způsobil sníh dopravní komplikace. Hasiči museli již v noci zasahovat u silnice na Pustevny, kde se pod tíhou sněhu nebezpečně nakláněly stromy a později se některé zlomily.

Strom na silnici na Pustevny
Zdroj: HZS Zlínského kraje
obrázek
Zdroj: ČT24

Dopoledne také ještě na horách vál silný vítr. Na Ještědu vítr dosahoval v nárazech rychlosti až 24 m/s (86 km/h). Musela se proto zastavit kabinová lanovka z Horního Hanychova. Odpoledne se však rozjela. Mimo provoz kvůli silnému větru však zůstává horní úsek lanovky na Sněžku.