Krejčíř stáhl žádost o azyl. Může tak dosáhnout zrušení všech verdiktů v ČR

České justici hrozí, že bude muset opakovat všechny procesy s Radovanem Krejčířem. Ten v Jihoafrické republice stáhl žádost o azyl, což podle advokátů znamená, že už na něj nelze pohlížet jako na uprchlého. Zdejší soudy teď musí rozhodnout, jestli dosavadní verdikty zruší. Část právníků má za to, že je to pravděpodobné.

Zatímco o svou rezidenci v Jihoafrické republice už Krejčíř přišel, exekuci na vilu v Praze Černošicích ještě může zastavit. Jeho advokáti namítají, že už nemá status uprchlého a české soudy nemohou jednat bez něho.

Krejčíř je nyní v Jižní Africe ve vězení, kde si odpykává pětatřicetiletý trest za pokus o vraždu a únos. U příslušného orgánu Jihoafrické republiky teď podal zpětvzetí žádosti o udělení azylu a podmínky pro vedení trestního řízení v Česku jako proti uprchlému tím nejsou dány.

Mohou se opakovat všechny procesy

Krejčíř tak může požadovat opakování i všech už pravomocně skončených procesů.  Jde o odsouzení v kauzách podvodu s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování společnosti technology leasing a půl miliardového daňového úniku v případu firmy M5. Za tyto případy dostal souhrnný trest deset a půl roku vězení.

Požadavek právníků, aby Krejčíř nebyl považovaný za uprchlého, má teď na stole městský soud v Praze, který mu dal vloni souhrnný patnáctiletý trest za přípravu vraždy celníka a tunelování Čepra.

V případě zrušení rozsudků by se z exekuce dostala i čtyřpatrová černošická vila s bazénem a obřím akváriem pro žraloka, která míří do dražby. Exekutoři stanovili cenu vily, ze které Krejčíř před jedenácti lety uprchl, na zhruba 100 milionů korun a koncem listopadu ji chtějí zájemcům nabízet za vyvolávací cenu 65 milionů.

V případě zrušení rozsudku to ale neznamená, že by se nemovitost automaticky vrátila Krejčířově rodině, soud by ji zablokoval do doby, než se znovu rozhodne. Procesy ale mohou kvůli Krejčířově pobytu v jihoafrickém vězení uvíznout na mrtvém bodě.