Září bylo na silnicích krvavé. Ale nejméně v historii

Více než o třetinu se oproti minulému roku v září snížil počet mrtvých po dopravních nehodách. Podle předběžné statistiky klesl z loňských 79 na 52. Podle ředitele dopravní policie je ale počet mrtvých v autech podobný jako loni. Výrazně však ubylo tragických nehod, při kterých zahynuli chodci, cyklisté či motorkáři. Nebýt posledního dne měsíce, mohla být statistika ještě podstatně příznivější. V pátek ale při haváriích přišli o život hned čtyři lidé.

Nejtragičtějším zářijovým dnem bylo první pondělí měsíce, tedy 5. září, kdy zemřelo po dopravních nehodách šest lidí, nehody se staly na Pelhřimovsku či Chrudimsku. O den později zemřeli při hromadné nehodě u Loun hned tři lidé. Nebyla to však nejhorší zářijová nehoda, ta se stala 17. září, kdy zemřeli čtyři lidé v osobním autě, které se v Zábřehu srazilo s autobusem. Čtyři lidé zemřeli také v poslední den měsíce, ale při čtyřech různých nehodách, dvě z obětí byli cyklisté.

I tak počet obětí nehod oproti minulému roku výrazně poklesl. Je dokonce nejpříznivější nejméně od roku 1990. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch upozornil, že je to zejména proto, že ubylo tragických nehod, při kterých umírali chodci či cyklisté a řidiči motocyklů. „Právě tento rozdíl činí rozdíl v měsíci září. Naopak v případě řidičů osobních či nákladních automobilů jsou následky obdobné jako v loňském roce,“ srovnal šéf dopravních policistů.

Ředitel dopravní policie: Zemřelo hlavně méně cyklistů, chodců a motorkářů (zdroj: ČT24)

Poslední dva roky počet zářijových smrtelných nehod stoupal, v předcházejících letech ovšem dlouhodobě klesal. Ovšem ani v dosud nejpříznivějším roce 2013 jich nebylo tak málo, jak ukazuje letošní předběžná statistika. Za posledních deset let bylo na českých silnicích vůbec nejtragičtější září v roce 2007, kdy zahynulo 124 lidí.

V celkovém součtu od začátku roku letos na silnicích zatím zahynulo 405 lidí, což je rovněž relativně příznivé číslo – výrazně nižší než v dosud nejlepších letech 2013 a 2014. „Průběh roku ovlivňuje několik faktorů. Je to intenzita silničního provozu, je to počasí, které umožňuje či naopak neumožňuje pohyb zranitelných účastníků na komunikacích a podobně,“ podotkl Tomáš Lerch.

Podle dlouhodobé policejní statistiky zahynulo za devět měsíců nejvíce lidí v roce 1971, tehdy přišlo o život 1162 lidí. Více než tisíc lidí během tři čtvrtě roku zahynulo na silnicích naposledy v roce 2003 (tehdy 1002).

Vydáno pod