Sobotka chválil zákon proti oligarchům, Babiš se brání: Všichni věděli, co mám

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) počká s reakcí na schválení pravidel, která mají omezit jeho podnikání, dokud zákon o střetu zájmů neprojde Senátem a rukama prezidenta republiky. Pokud zákon horní komora schválí a hlava státu ho podepíše, poradí se o dalších krocích se svými právníky, uvedl.

Poslanci schválili spolu s novelou zákona o střetu zájmů i pozměňovací návrhy, které se bezprostředně týkají Andreje Babiše a jeho podnikání. V jednacím sále u rozhodujícího hlasování Babiš nebyl, hájili jej pouze poslanci hnutí ANO a hrstka nezařazených poslanců.

Výsledek však vicepremiér a předseda ANO kritizoval. Zdůraznil, že se proti němu jednotně postavily tradiční politické strany bez ohledu na to, zda jsou v opozici nebo ve vládě. „Nerozumím, proč někdo upírá základní právo vlastnit,“ uvedl.

Sněmovna schválila zpřísnění zákona o střetu zájmů (zdroj: ČT24)

Pokud by zákon začal platit, musel by se Babiš vzdát vlastnictví médií a navíc by společnosti, ve kterých má alespoň 25procentní podíl, nesměly žádat o dotace ani se ucházet o veřejné zakázky. Poslanci však nepřijali část pozměňovacího návrhu sociálnědemokratického poslance Jana Chvojky, který by členům vlády znemožnil vlastnit obchodní korporace.

Fiala: Zákon o jednom člověku

Zatímco předkladatelé pozměňovacích návrhů odmítali, že by byl zákon „šit na míru“ Andreji Babišovi, předseda opoziční ODS Petr Fiala již před hlasováním přišel s opačným tvrzením. Na Facebook napsal, že „není důvod nepřiznat“, že jde o „zákon o jednom člověku“, který podle něj není ideální, ale je potřebný.

Prošly pozměňovací návrhy, které podle mě snesou i test ústavnosti, protože jak známo neprošel pozměňovací návrh, který se týkal zákazu být ovládající osobou, prošly čistě ty úpravy, které zamezují firmám členů vlády sahat na veřejné peníze
Martin Plíšek
Poslanec za TOP 09

I po hlasování výslednou podobu zákona pochválil. „Odpovídá principům, kterým věříme, a řeší problém, který tu reálně existuje se střetem zájmů Andreje Babiše,“ uvedl. Miroslav Kalousek (TOP 09) potom zdůraznil, že za zásadní považuje, že pozměňovací návrhy „s výjimkou klubu ANO podpořila celá sněmovna“.

Dienstbier: Není to jen zákon pro Babiše (zdroj: ČT24)

„Není to zákon pouze pro Andreje Babiše, platí to pro každého,“ myslí si ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Původně to Lex Babiš nebyl, ale postupem času se z toho Lex Babiš stal,“ oponuje mu poslanec za hnutí ANO Radek Vondráček.

Sobotka hovořil o oligarchovi, Babiš se ohradil

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po hlasování uvedl, že „oligarchové si budou muset vybrat“ mezi členstvím ve vládě a podnikáním. Proti termínu „oligarcha“ se však Andrej Babiš ohradil. „Oligarchie je nedemokratická forma. Hnutí, které jsem založil, bylo zvoleno v demokratických volbách,“ řekl.

Zákon o střetu zájmů není nová věc a připravovalo se to už delší dobu. Pokud někdo míří do politiky a vlastní přitom média, tak to potom není férová soutěž.
Michaela Marksová
Ministryně práce a sociálních věcí

Babiš dále uvedl, že je nejsledovanější osobou v zemi. „A myslím, že se od počátku své funkce chovám transparentně,“ uvedl. Koaličním partnerům ČSSD a KDU-ČSL, kteří zákon podpořili, vyčetl, že o jeho majetku věděli už při vyjednávání vládní spolupráce. „Věděli, co všechno vlastním a že nemám důvod to nějakou formou přepisovat na nějaké příbuzné, jak to dělali oni,“ řekl.

Babiš se poradí s právníky

Zatímco místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek hovořil již dříve o možné ústavní stížnosti, Andrej Babiš tak daleko zatím nejde. Poradí se však se svými právníky. „Je pro mě nepřijatelné, aby moji základní svobodu rozhodnout se, co chci nebo nechci vlastnit nebo jestli chci nebo nechci jít do politiky, rozhodoval někdo jiný,“ poznamenal.

Nejprve však chce vicepremiér počkat, až zákon posoudí i senátoři a hlava státu. Prezident Miloš Zeman přitom své rozhodnutí předjímat nechtěl. „Tento zákon půjde ještě do Senátu a já vyčkám i na rozhodnutí Senátu,“ uvedl.

Vládní novela zákona o střetu zájmů měla především zavést centrální registr majetkových přiznání. Na původní verzi se všechny koaliční strany shodovaly. Poté, co ČSSD a KDU-ČSL daly najevo, že podpoří některé poslanecké pozměňovací návrhy, se situace změnila. Hnutí ANO začalo hovořit o „lex Babiš“. Jeho poslanci nakonec pro zákon jako celek nehlasovali.