Policie řádila v CzechInvestu, na kauzu je informační embargo

Praha - Policie od dnešního rána prohledává kanceláře státní agentury CzechInvest v Praze. Informaci potvrdil náměstek protikorupční policie Emil Kačmar. Razie se týká sporné zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro investory, uvedla mluvčí ministerstva obchodu a průmyslu - jemuž je agentura podřízena - Veronika Forejtová. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, které má případ na starosti, zatím nepotvrdilo, že by byl někdo kvůli prošetřované zakázce zatčen, nebo z něčeho obviněn. Policie i státní zastupitelství na celou kauzu vydalo informační embargo, první informace by mělo zastupitelství zveřejnit nejdříve příští týden.

Spornou zakázku za 3,2 milionu korun vyhrála firma Glafin. Experti poukazovali na to, že činnost, která přísluší CzechInvestu, by vykonávala soukromá firma s nejasnou majetkovou strukturou, jejíž jednatel se navíc zná s ředitelem CzechInvestu Miroslavem Křížkem. Server Česká pozice také přišel s obviněním, že výběrové řízení bylo záměrně antidatováno. Celý tendr sklidil kritiku ministra průmyslu Martina Kuby (ODS), CzechInvest ho raději zastavil. Rovněž vítězná firma Glafin svoji nabídku kvůli negativní medializaci stáhla. V této souvislosti také rezignoval šéf divize investic Radek Šoltys.

Martin Shabu, redaktor České pozice:

„Agentura vypsala výběrové řízení na vyhledávání průmyslových zón pro zahraniční investory, ale nedala tuto informaci vědět na specializovaných webech ani na své stránce. Najednou v průběhu července se tam zadávací dokumentace objevila s datem 1. června, ale podle zdrojových kódů a informací o sestavení webové stránky CzechInvestu jsme zjistili, že tomu tak nebylo, že to bylo vloženo až 12. července poté, co jsme na to upozornili.“ 

Ministr Kuba ČT řekl, že ministerstvo si podezřelou zakázku prověřuje. Momentálně čeká na vyjádření IT odborníků. Pokud se prokáže pochybení, odvolání ředitele agentury Křížka vyloučeno není, sdělil Kuba.

Miroslav Křížek, ředitel CzechInvestu:

„Vzhledem k probíhajícímu řízení se nemůžu k tomuto vyjadřovat, jsme ale rádi, že se celá věc prošetří a že vše bude uvedeno na pravou míru.“ 

Do budovy úřadu ve Štěpánské ulici ráno přišlo několik policistů a část zaměstnanců musela objekt na pokyn policie opustit. „Byly vypnuty všechny elektronické systémy CzechInvest i web agentury. Část zaměstnanců proto pracuje z domu,“ řekla mluvčí CzechInvestu Filipová.  Podle serveru Česká pozice detektivové požádali zaměstnance divizí investic, regionů a auditu, aby se nedotýkali svých počítačů. Webové stránky agentury na adrese www.czechinvest.org celý den nefungovaly.

Podle tiskové zprávy ČSSD zveřejněné v červenci se ředitel agentury Křížek snažil v tichosti zprivatizovat jednu z hlavních činností této státní instituce, která do Česka láká investory a na starost má také evropské dotace. CzechInvest obvinění odmítl. Zamýšleným a později zrušeným krokem chtěl prý uspořit náklady.

Stanislav Beránek, Transparency International:

„Podstata zakázky spočívala v tom, že jedna z hlavních činností, které by měl CzechInvest vykonávat – vyhledávat vhodné lokality pro zahraniční investory – tak na základě této zakázky měla být vyvedena ven, na firmu, která má mimo jiné nejasnou majetkovou strukturu… a tato firma by rozhodovala o investicích v řádech i stamilionů.“

Agentura CzechInvest má za úkol podporovat příliv zahraničních investic do Česka a také naše malé a střední podnikatele. Od roku 2004 je orgánem pro zavádění strukturálních fondů EU. Je podřízena ministerstvu průmyslu a obchodu, vznikla 1. listopadu 1992. Centrálu má v Praze; je zastoupena ale i v krajích.