Malý „hrdina“ z ČVUT hlídá zdravotní stav člověka 24 hodin denně

Přístroj je propojen s chytrým mobilním telefonem (zdroj: ČT24)

Na elektrotechnické fakultě Českého vysokého učení technického vyvinuli kapesní přístroj, který průběžně hlídá tělesné funkce svého nositele a včas ho upozorní na případný problém. Hodí se obzvláště v horkých dnech seniorům, těhotným ženám nebo lidem se srdečními obtížemi. Přístroj nazvaný HeRo (zkratka „Health Robot“, v angličtině také „hero“ znamená hrdina) může mít formu prstenu nebo náramku.

„Nejdůležitější je, že to umí v podstatě bezkontaktním způsobem změřit systolický i diastolický tlak. Je to tedy základ něčeho, co v budoucnu bude sloužit jako asistivní technologie dohledu nad zdravím populace,“ předeslal Jiří Chod z ČVUT. Přístroj je propojen s chytrým mobilním telefonem.

To, že ho má nositel stále při sobě, umožňuje dlouhodobý monitoring jeho stavu. Díky algoritmu vyvinutému lidmi z ČVUT snímá průběžně údaje v nastavených intervalech. Z těch pak udělá průměr a vytvoří obraz zdravotního stavu daného člověka.

Drobný přístroj dokáže vyhodnotit, kdy by měl jeho nositel navštívit lékaře. Navíc by v případě akutních potíží sám měl zavolat záchrannou službu. V budoucnu by mohl být malý elektronický hlídač zdravotního stavu součástí chytrých hodinek smart watch. Univerzitní tým v současnosti hledá firmu, která by mohla zařízení začít vyrábět sériově.