Na podporu mléka a vepřového půjde přes půl miliardy z EU i od vlády

Čeští zemědělci zasažení krizí s vepřovým masem a mlékem dostanou více než půl miliardy korun. Po jednání s evropským komisařem pro zemědělství Philem Hoganem to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). EU pošle českým zemědělcům zhruba 275 milionů korun a vláda přidá stejnou částku.

Vznik dalšího evropského balíčku, který má stabilizovat evropský trh s mlékem a vepřovým, považuje český premiér „za jeden z úspěchů intenzivního českého vyjednávání“. „Česká republika patřila k zemím, které iniciovaly a podporovaly vytvoření druhého podobného balíčku ze strany Evropské komise,“ poznamenal.

Upřesnil, že producenti vepřového masa a zejména mléka, kteří se už delší dobu potýkají s potížemi způsobenými nadprodukcí a velmi nízkými výkupními cenami, dostanou od Evropské unie zhruba 275 milionů korun. „Česká vláda počítá s tím, že tyto prostředky doplní příspěvkem ze státního rozpočtu ve stejné výši,“ dodal Bohuslav Sobotka.

Evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan připomněl, že jde již o třetí intervenční balíček a nemusí být poslední. „Zvažujeme možnosti dalších plánů pro mlékárenský a masný sektor, abychom mohli podpořit trh,“ řekl.

Stoprocentní shoda mezi Hoganem a českou vládou přesto není. Eurokomisař odmítá zvyšování intervenčních nákupních cen, po čemž Česko volá. Podle něj by to jen zvyšovalo výrobu. „Podporovat výrobu v době, kdy existuje nadbytek zboží, to bude ještě stlačovat ceny,“ podotkl.

Tisková konference po jednání českého premiéra s eurokomisařem pro zemědělství (zdroj: ČT24)

Český premiér hovořil s eurokomisařem Hoganem také o zjednodušení společné zemědělské politiky. „Jako Češi považujeme zjednodušení společné zemědělské politiky za základní prvek pro její budoucí efektivní fungování. Jsme připraveni podpořit veškeré iniciativy, se kterými Evropská komise přijde,“ předeslal.

Za „významnou prioritu“ považuje zjednodušení společné politiky i Phil Hogan. „Je třeba zjednodušit společnou politiku pro naše farmáře i pro naše členské státy. Počet regulací se snížil o 250 od doby, kdy jsem nastoupil do úřadu, ale pořád je třeba dělat více. Je nutné rozšířit legislativu,“ uvedl.

Česká vláda považuje za zásadní změnit pravidla přímých plateb a legislativu, která s nimi souvisí, upřesnil Sobotka.