Zdravotním sestrám by místo vysoké školy měla stačit střední. Plus rok studia

Zdravotní sestry zřejmě nebudou potřebovat vysokoškolské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Předpokládá to novela zákona o nelékařských povoláních, kterou v úvodním kole podpořila sněmovna. Změna by měla nastat od září 2017. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Předlohu nyní posoudí zdravotnický výbor.

Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem. Poslanec ANO David Kasal označil za anomálii, že sestry musejí studovat sedm let. Vít Kaňkovský z KDU-ČSL ale označil za lehce přehnaná očekávání, že předloha hned zajistí zvýšení počtu sester. „Změna neřeší všechno,“ souhlasil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Musí být podle něho spojena s lepším ohodnocením sester.

Odklon od Evropy, kritizuje Heger

Jeden názor podporují vyšší odborné školy a asociace sester a říká, že sestry by měly mít vysokoškolské vzdělání. Když se ale zeptáte přímo sester, co vlastně chtějí, požadují kvalitní středoškolské vzdělání. Pokud bychom zachovali stávající středoškolské vzdělání, tak kvalita zajištěna nebude. My musíme změnit kvalitu středoškolského vzdělání zdravotních sester.
Rostislav Vyzula
předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví

Kritický k předloze byl naopak bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Podle něho jde o odklon od evropské tendence posílit vzdělávání sester.

Události ČT: Se změnami kvalifikace sester by se měla změnit i kvalita středních škol (zdroj: ČT24)

Předloha by měla podle důvodové zprávy stabilizovat a zkvalitnit systém kvalifikačního vzdělávání zejména ošetřovatelských profesí všeobecné, dětské a praktické sestry. K jejím cílům patří i snazší návrat zdravotnických pracovníků, kteří byli dlouhodoběji mimo obor, zpět do zdravotnictví. Praktické sestry by mohly pracovat bez odborného dohledu všeobecné sestry a porodní asistentky. 

V letech 2010 až 2015 ubylo v českých nemocnicích téměř tisíc tři sta sester a dalšího ošetřovatelského personálu a tento trend pokračuje. Sester ubývá nejvíc v akutní nemocniční péči. Předloha zruší povinnost doplnit si vysokoškolské vzdělání pro ty, kteří desítky let ve zdravotnictví pracují.

Šnajdrová: Vzdělávání sester by mělo být především jednotné (zdroj: ČT24)

Od roku 2011 mohly sestry žádat o zmírnění tvrdosti zákona, většina žádostí byla zamítnuta. Zruší se také kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání a podle ministerstva zdravotnictví neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl dostatečně efektivní.