Proč se armáda účastní zahraničních misí? Odpověď nabízí unikátní výstava fotografií

Na Pražském hradě začala výstava fotografií ze zahraničních armádních misí – Ten druhý život. Výjimečná je tím, že většinu snímků pořídili sami vojáci.  Fotografie představují Kosovo, Afghánistán, Irák a Mali, kde aktuálně čeští vojáci působí.

Autoři fotografií se zaměřili především na prostředí, zvyky a obyvatele zemí. Nechybí ale ani snímky z vojenských základen a patrol. Své fotografie vystavuje například Jana Zechmeistrová, která byla na misi v Kosovu: „I když je země zasažená válkou, každodenní život funguje a proudí bez ohledu na všechno, co se kolem děje.“  

Elitní výsadkář Miroslav Lopatář vystavuje fotografie z Afghánistánu. V této neklidné zemi byl třikrát. Naposledy před pěti lety jako instruktor afghánských vojáků v provincii Wardak. „Většina mých fotek jsou vojáci, ať už při běžných činnostech nebo řekněme při bojovém nasazení,“ popisuje snímky. 

Ocenění v Czech Press Photo

Fotografie Daniela Hlaváče z Afghánistánu zaujaly i profesionály. Dvakrát se s nimi umístil v prestižní soutěži Czech Press Photo. Aktuálně hlídá na letecké základně Bagram spojenecké vojáky. Pro českou armádu je toto místo nejtragičtější. Po útoku sebevražedného atentátníka zde před dvěma lety v červenci zemřelo pět českých vojáků.

„Fotka dokáže zázračnou věc, a to je zastavit na chvilku čas. Fotografie jsou autentické a hrozně osobní,“ řekl k výstavě ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který nad ní převzal záštitu.

Výstava vojenských fotografií (zdroj: ČT24)

Putovní výstava odstartovala 31. května v Brně. Fotografie se postupně představily ještě v šesti dalších městech. V Praze skončí výstava 29. září slavnostní dražbou vybraných fotografií. Výtěžek půjde na podporu činnosti Komunitního centra pro válečné veterány a jejich rodinné příslušníky pod patronací Vojenské nemocnice v Brně.