Policie navrhuje obžalobu za šikanu v Malešicích: Výtržnictví a omezování svobody

V případu šikany angličtinářky na střední škole v pražských Malešicích navrhla policie obžalovat všechny tři mladíky-agresory z výtržnictví a omezování osobní svobody. Informoval o tom mluvčí pražských policistů Jan Daněk. O případné obžalobě rozhodne Obvodní státní zastupitelství Prahy 4.

Šikana je jednostranným selháním jinak zcela přirozeného boje o moc mezi studenty a učiteli. Standardně by v něm mělo dojít k smírné nadvládě stran učitele a sebevědomí je naprosto nezbytné pro to, aby kantor upevnil tři základní domény: autoritu, popularitu a respekt. Ve chvíli, kdy prohraje tyto tři devizy, může se vyspělým agresorům dařit získat moc a dělat s ní prakticky cokoliv.
Andrej Drbohlav
psychopatolog

Pětapadesátiletou učitelku angličtiny trojice tehdejších studentů šikanovala delší dobu a některé incidenty jejich spolužáci natočili na mobilní telefony. Původně byli studenti potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování, později však podle deníku Právo škola dva z mladíků vyloučila. Třetímu zůstal podmíněný trest.

Nyní přichází i trestněprávní dopad celého případu. „Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu ukončili vyšetřování případu týkajícího se šikanózního chování některých žáků vůči učitelce na SPŠ Na Třebešíně. Konkrétně tento týden odeslali dozorující státní zástupkyni návrh na podání obžaloby tří mladistvých pro trestné činy výtržnictví a omezování osobní svobody,“ uvedl policejní mluvčí Daněk.

Ředitel o šikaně věděl a nic s tím neudělal (zdroj: ČT24)

Důsledky: Pád ředitele a pražská sonda do školních tříd

Podle březnových závěrů České školní inspekce vedení školy při řešení šikany selhalo a porušilo školský zákon. Praha po incidentu ředitele školy odvolala a vypsala konkurz na nové vedení. V červnu se novým ředitelem stal školní inspektor Luboš Bauer.

Později podal magistrát trestní oznámení na neznámého pachatele, který se podle něj mohl dopustit trestného činu tím, že „zanedbal své povinnosti v souvislosti s šikanou pedagogického pracovníka a že neoznámil magistrátu, že na škole dochází k takto závažným incidentům“.

Praha na začátku srpna oznámila, že zaplatí průzkum s názvem Bezpečná pražská škola, který se uskuteční ve 150 školách. Zaměří se na vztahy mezi učiteli a žáky, komunikaci uvnitř třídních kolektivů a na vztahy mezi vedoucími pracovníky a zaměstnanci.