Bezpečnostním agenturám chce vnitro vydávat licence, poslanci mají výhrady

UDÁLOSTI: Vláda chce bezpečnostním agenturám zpřísnit podmínky (zdroj: ČT24)

Poslanci se neshodnou na přístupu k soukromým bezpečnostním službám. Vláda jim chce zpřísnit pravidla – agentury a detektivové by nově museli mít povolení od ministerstva vnitra a prověřovaly by je zpravodajské služby. Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny však projednávání normy kvůli neshodám přerušil.

Detektivům i bezpečnostním agenturám zatím stačí koncese podle živnostenského zákona. Vláda ale chce podmínky jejich práce zpřísnit. „Mělo by to být centralizováno, měly by být vydávány licence,“ nastínila zamýšlenou úpravu vedoucí odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Milena Bačkovská.

Vládní návrh proto počítá s registrací agentur a detektivů u ministerstva vnitra. Do posuzování se zapojí i Národní bezpečnostní úřad, žadatelé budou muset získat prověření na stupeň tajné. Zaměstnanci agentur by potom měli procházet přísnějšími kontrolami.

V Česku pracuje v různých typech soukromých bezpečnostních služeb téměř 50 tisíc lidí. Ministerstvo chce vědět, zda jsou bezúhonní, spolehliví a také znát jejich zdravotní stav.

Největší pozdvižení však vzbudila myšlenka, že by se do posuzování žádostí o licenci zapojily zpravodajské služby. „Nejsou od toho, aby prověřovaly žadatele o jakoukoliv práci. To by rovnou mohly prověřovat každého advokáta,“ podotkl soukromý detektiv Jakub Křesáč.

Návrh se nelíbí ani části poslancům. Na jednání sněmovního bezpečnostního výboru zazněly také námitky proti nutným prověrkám u Národního bezpečnostního úřadu. „Zákon neříká, koho všeho by se měly týkat,“ poukázala opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS).

Podle předsedy výboru Romana Váni z vládní ČSSD by se ale prověrky neměly týkat všech žadatelů. „Měly by se prověřovat pouze takové bezpečnostní služby, které budou zajišťovat ochranu kritické infrastruktury, jedná se tedy zhruba o 300 osob,“ uvedl.

Detektivové či majitelé agentur, kterých je v republice přes tři a půl tisíce, se obávají, že se jim v důsledku nových pravidel také zkomplikuje práce. Detektivové se zabývají například sledováním lidí podezřelých z nevěry, agentury zase zajišťují bezpečnost na různých místech. „Děláme hlavně evidenci osob, dále zabezpečovací signalizace, kamerové systémy,“ přiblížil provozní ředitel bezpečnostní firmy Ivan Vladyka.

Detektiv Jakub Křesáč i firma, ve které pracuje Ivan Vladyka, se shodují, že pokud úpravy projdou, změní se oba alespoň částečně na úředníky. Od novinek totiž očekávají hlavně administrativní zátěž.