Opilci dluží za pobyty na záchytkách desítky milionů

Události: Na záchytkách nezaplatí sedm lidí z deseti (zdroj: ČT24)

Sedm lidí z deseti po pobytu na protialkoholní záchytné stanici nezaplatí. Dluhy se tak šplhají už do desítek milionů korun. Většina těchto pohledávek je ale nedobytná, většinou tam totiž končí lidé bez domova. Počet lidí, kteří na záchytkách skončí, navíc každým rokem roste. Největší nápor zažívají stanice právě v létě. Dluhy nakonec obvykle zaplatí kraje.

„Někteří jsou rozčílení, proč jsme je sem umístili, někteří se rozzlobí, když zjistí, kolik se tu platí. Záchytná stanice je drahý a špatný hotel,“ říká lékař protialkoholní záchytné stanice v Pardubicích Jiří Zelenka.

Noc v pokoji s tureckým záchodem, postelemi přišroubovanými k podlaze, mřížemi a plechovými okenicemi tam vyjde na 3200. Ceny jsou ale v každém z krajů různé.

Často na záchytkách končí lidi bez domova

Účet zaplatí nanejvýš tři opilci z deseti. Třeba v Hradci Králové už dluhy přesáhly sedm milionů. Jen od ledna mají 857 dlužníků. To je víc než před třemi lety za celý rok. „Většinou to jsou bezdomovci, takže vymáhání těch pohledávek je nemožné a nepomáhají ani soudy,“ popisuje mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

A pohledávky dál rostou. V Hradci zhruba o jeden a půl milionu ročně. Nakonec je platí všichni obyvatelé kraje. „Naposledy radní odpustili pohledávky ve výši 1,4 milionu za rok 2012,“ podotkla Götzová. Další statisíce stojí opilci policii nebo strážníky, kteří je na záchytky odvážejí. Leckde si na to už pořídili speciální auta s jednoduchou údržbou. 

Vydáno pod