Vláda slíbila neziskové nemocnice. Návrh ale narazil u ANO i lidovců

Vláda se v koaliční smlouvě zavázala k vytvoření sítě neziskových nemocnic. Slib je ale stále v nejistotě. Ministerstvo zdravotnictví sice chce příslušný zákon do konce měsíce poslat Legislativní radě vlády, zatím ale nemá podporu u hnutí ANO. Výhrady k návrhu mají navíc i lidovci. Norma počítá se vznikem páteřní sítě 39 neziskových nemocnic a ústavů, které by měly zajišťovat kvalitní a dostupnou péči a výměnou za to mít třeba daňové výhody.

Nemocnice, které by mohly být nově neziskové, dosud zaplatily za deset let na dani z příjmu asi miliardu a tři sta milionů korun. Pokud by je stát od této povinnosti osvobodil, za tuto částku by mohly pořídit například třináct lineárních urychlovačů, které pomáhají šetrně likvidovat nádory.

Kromě toho by měly mít také garantované smlouvy se všemi pojišťovnami. Podle ředitelky VFN v Praze Dany Juráskové se velké fakultní nemocnice nemusí bát, že by s nimi pojišťovny rušily kontrakty: „Nicméně by bylo dobré definovat jakousi základní síť.“

Výhody pro velké nemocnice, ale kritizují ty malé. „Zavádí se další nerovnosti do českého zdravotnictví,“ obává se předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. 

Vláda slíbila neziskové nemocnice. Návrh ale v koalici narazil (zdroj: ČT24)

Zákon, tak jak ho sepsalo ministerstvo zdravotnictví, ale narazil na zásadní odpor i ze strany ministerstva financí, které k němu poslalo řadu připomínek. „Některé jsme zapracovali, některé jsou ještě k diskusi a k dalšímu jednání. Do konce srpna návrh zákona budeme předkládat Úřadu vlády,“ řekla ČT náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

ANO i lidovcům vadí daňové úlevy

Podle poradce ministra financí pro zdravotnictví Adama Vojtěcha ale zásadní připomínky vypořádány nebyly. „S takovým postupem vůbec nesouhlasíme,“ upozornil. Ministerstvu se nelíbí daňové zvýhodnění vybraných nemocnic i to, že by o jejich zařazení do neziskové sítě rozhodovalo samotné ministerstvo zdravotnictví. 

Hnutí ANO ale kritizuje i další body. „Pokud by měl pohledávky nemocnic garantovat stát, vedlo by to k tomu, že špatný management by nebyl motivován, aby měnil svůj přístup k hospodaření nemocnic,“ uvedl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO). Proti samotné síti neziskových nemocnic podle něj jinak nikdo nic nemá: „Je to dobrá idea.“  

obrázek
Zdroj: ČT24

Naději na schválení zákona ale příliš nevidí ani lidovci. „Zaznamenali jsme několik problematických bodů. Automatické smlouvy s pojišťovnami a daňové úlevy. Dokud nedojde k vypořádání, tak můžeme těžko zákon podpořit,“ řekl poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Teska Arnoštová očekává, že připomínky by měly být řešeny v rámci jednání vlády nebo případně v rámci legislativní rady.

Zákon o neziskových nemocnicích už v minulosti jednou platil. Sociální demokraté ho prosadili před deseti lety. V roce 2011 ho ale tehdejší vláda Petra Nečase zase zrušila. Žádná nezisková zdravotnická zařízení mezi tím nevznikla.

Vláda zatím neprosadila ani zákaz kouření

Vláda slibovala i další změny, které se týkají zdravotnictví. Zrušení regulačních poplatků už prosadila, některé další plány ale zatím také váznou. Například zákaz kouření v restauracích. Původní zákon i kvůli nejednotné koalici neprošel. Vláda proto zkusí protikuřáckou normu prosadit znovu. V září je ve sněmovně naplánováno první čtení.

Změny v protikuřáckém zákoně
Zdroj: ČT24

Vládní spory provázejí i pravidelnou valorizaci plateb zdravotního pojištění za děti, důchodce a nezaměstnané. Nyní se zvyšují postupně. Plán ministra zdravotnictví, aby byl růst automatický, ale zatím podporu nemá. Rozdělená je koalice i v případě návrhu, aby do rozpočtu zdravotnictví směřovala část zaplacené daně z tabáku. Proti je hlavně ministr financí Andrej Babiš (ANO).