Moravskoslezskému kraji hrozí do středečního večera vydatné deště

Na většině území Moravskoslezského kraje hrozí večer a v noci vydatné deště. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí do středečního večera. Napršet může 30 až 50 milimetrů a hlavně ve středu pak na některých menších tocích hrozí dosažení prvního stupně povodňové pohotovosti.

„Předpokládáme, že v Beskydech a na území severně od Beskyd se budou odpoledne a večer místy vyskytovat přeháňky nebo i bouřky, které budou v noci na středu přecházet v trvalý déšť,“ uvedli meteorologové. Právě hladiny toků odvodňujících Beskydy by podle nich měly stoupat nejvýrazněji.

S deštěm se rovněž značně ochladí, podle ČHMÚ se až do neděle teploty nedostanou nad 20 stupňů a celý zbytek týdne bude deštivý, objeví se i bouřky. Teploty na východě Česka budou nejnižší. Tam se budou pohybovat jen kolem 14 stupňů, na ostatním území odpoledne vyšplhají nejčastěji na 15 až 18, v Polabí možná až k 19.

Důvodem nízkých teplot je příliv studeného vzduchu od severozápadu do střední Evropy. Nízkým teplotám ještě pomůže trvalý déšť na východě Česka. Přes den se četné přeháňky nebo občasný déšť budou vyskytovat i v Čechách, většinou se srážkovými úhrny do 20 milimetrů.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

V noci na čtvrtek bude ale déšť od západu ustávat a ve čtvrtek přes den už jen místy čekáme přeháňky. V pátek bude deště o něco víc, hlavně na severu. V sobotu od západu srážky ustanou a v neděli čekejme přeháňky výjimečně.

Současné chladné počasí vydrží do pátku, za teplou frontou se v sobotu mírně oteplí a tak se maxima o víkendu aspoň na některých místech dostanou nad hranici 25 stupňů – s největší pravděpodobností na jižní Moravě. A po neděli čekejme teploty nejčastěji mezi 21 a 26 stupni.

Žádná extrémní vedra již Česko do konce prázdnin zřejmě nezasáhnou. Druhá polovina srpna již výraznější oteplení nepřinese, týdenní průměr denních teplot bude podle ČHMÚ kolem 24 stupňů. V týdnu na přelomu srpna a září pak průměr teplot klesne na 23 stupňů.