Dárců krve ubývá. Opozice chce motivovat dobrovolníky daňovými výhodami

Události: TOP 09 chce podpořit dárce krve (zdroj: ČT24)

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí chtějí zvýhodnit daňové odpočty pro dárce krve. Návrh podporuje i ministerstvo zdravotnictví. Naopak resort financí je proti, novelu zákona považuje za nesystémovou. Dárců v Česku ubývá, v případě rozsáhlé epidemie by podle lékařů mohl nastat problém.

Darovat krev můžou lidé několikrát do roka, ženy méně často než muži. Dárci musí být mezi osmnácti a pětašedesáti lety a nesmí vážit méně než 50 kilogramů. V pořádku musí být i zdravotně, před odběrem navíc nesmí cestovat do rizikových zemí.

Ročně se v České republice spotřebuje kolem čtyř set tisíc transfuzních jednotek. V posledních letech však počet lidí, kteří dávají krev, klesá. Zato chodí na odběry pravidelněji. Motivovat další dobrovolníky chce skupina opozičních poslanců.

Navrhují zvýšení daňových odpočtů za jeden odběr ze dvou na tři tisíce korun. „Částka dvou tisíc byla stanovena v roce 1996, kdy byla hrubá mzda 10 tisíc korun. Dnes je 26 tisíc,“ argumentovala jedna z předkladatelek novely Věra Kovářová (STAN).

Dárcovství krve v ČR
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zdravotnictví je pro návrh

S podporou dárcovství vláda souhlasí. Do sněmovny přesto novelu posílá s neutrálním stanoviskem. „Každý rozumný návrh ministerstvo zdravotnictví určitě rádo podpoří,“ vyjádřil se mluvčí resortu Ladislav Šticha.

Proti návrhu je totiž resort financí. „Tento způsob nedopadne na celou společnost, ale pouze na vybrané skupiny, které mají dostatečně vysoký základ daně,“ oponovala náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Ministerstvo by raději navýšilo částku, kterou můžou dárci žádat jako kompenzaci nákladů spojených s odběrem.

„Jsme odkázáni na informace, která nám dárci řeknou. Pokud by byli motivováni finančním ziskem, tak nám ty informace samozřejmě neřeknou,“ obává se primář transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice Petr Turek.