Elektronizace zdravotnictví v Česku vázne

Elektronizace zdravotnictví v Česku vázne (zdroj: ČT24)

Elektronizace zdravotnictví v Česku vázne. Ministerstvo tak nyní připravilo materiál, který má změnit třeba předepisování léků a zefektivnit využívání elektronických neschopenek. Praktičtí lékaři to vítají, ale upozorňují, že zdravotnický systém se na takové změny musí dostatečně připravit.

Neschopenek vypisuje praktický lékař Igor Karen běžně kolem třiceti za týden. Plně elektronický systém by mu tak práci usnadnil. Zatím ale nefunguje. „Tyhle kroky by se měly nejen urychlit, ale více méně rozšířit v rámci vyzkoušení, jak elektronický recept, tak elektronické neschopenky,“ konstatuje praktický lékař a místopředseda Společnosti pro všeobecné lékařství ČLS Igor Karen.

Elektronický recept teď využívá asi pětistovka zdravotnických zařízení – zatím fungují jako alternativa k těm papírovým.

E-neschopenka je podle lékařů v praxi zatím zbytečně složitá. Čtyři z pěti formulářů totiž musí stále vypisovat ručně. Ministerstvo práce spolu s resortem zdravotnictví chystají změny. „Nedává asi veliký smysl, když se část udělá elektronicky a část se pak dopisuje tím klasickým způsobem,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Praktičtí lékaři nabízejí vlastní řešení: elektronicky by neschopenku poslali sociální správě. Od ní by přišel kód; pacient by ho mohl mít v mobilu nebo v mailu a přeposlat ho zaměstnavateli.

Recept
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

Ministerstvo chystá také novinky v předepisování léků

Ministerstvo zdravotnictví chce postupně zavést systém, který by lékařům dával větší přehled o všech medikamentech, které pacient užívá. Podle ministra Němečka by to tak lékaři umožnilo zjistit, zda se lék nebije s tím druhým nebo jestli tam nejsou léky, které působí stejným směrem a jsou zbytečné.

Nevhodná kombinace léků může totiž způsobit závažné zdravotní komplikace. Lékárníci proto takový plán podporují, zároveň ale apelují, aby do systému měli náhled právě i oni. „I při jejich výdeji je potřeba mít přehled o tom, jaké všechny přípravky pacient užívá, aby se dala posoudit vhodnost jejich kombinací,“ vysvětluje vedoucí lékárník IKEM a člen představenstva České lékárnické komory Michal Hojný.

Ministerstvo přiznává, že zavádění jednotlivých kroků elektronizace je běh na dlouhou trať. A lékaři se tak bez papíru a tužky zřejmě ještě dlouho neobejdou.

Vydáno pod