Obce se zařízeními pro uprchlíky dostaly od státu milion

Ministerstvo vnitra začalo obcím, v jejichž katastru jsou zařízení pro uprchlíky, vyplácet mimořádné příspěvky. Každá má nárok na jednorázovou dotaci milion korun. K tomu pak dostává ještě desetikorunu za každého uprchlíka a den. Polepšily si tak rozpočty například Vyšních Lhot nebo Lubence.

Obce zatím dostaly peníze za první čtvrtletí letošního roku. Celkem jim ministerstvo poslalo 400 tisíc korun. Na jednorázovou dotaci má nárok deset obcí. O peníze mohou požádat do 15. listopadu.

Ministerstvo ale zatím dostalo jen čtyři žádosti. Podle resortu obce poslaly žádosti pozdě nebo čekají na vyřízení na krajích a magistrátech. Menší obce nebo obvody velkých měst je totiž nemohou posílat přímo.

Obce se zařízeními pro uprchlíky dostaly od státu mimořádné příspěvky (zdroj: ČT24)

Jednorázovou dotaci dá ministerstvo obcím pouze letos. Peníze mohou použít pouze na údržbu stávajícího majetku nebo rozvoj obce.

V Lubenci, pod který spadá areál v Drahonicích, peníze například použili na opravu chodníku. „Z našeho rozpočtu bychom na to neměli, bylo by to pro nás drahé,“ řekl ČT starosta Jiří Chaloupecký (SNK-Lubenec). Chodníky chce z dotace opravit například i Bělá pod Bezdězem.