V Česku žádá o azyl šedesát čínských křesťanů, píší HN

V České republice požádalo o azyl šedesát čínských křesťanů. Snahu o získání mezinárodní ochrany vysvětlují tím, že jsou ve své zemi pronásledovaní kvůli svému vyznání. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

V komunistické Číně patří křesťané k perzekvovaným komunitám; režim sice uznává katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie a další větve křesťanské víry represivní složky potírají.

Do Česka přišla šedesátka křesťanů v několika vlnách od letošního února do května. Nyní čekají na verdikt úřadů v pobytových zařízeních pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí a Havířově.

„Čekáme na další náhledy do jejich spisů a podkladů, které shromáždilo ministerstvo vnitra. Jsme teprve na začátku,“ uvedla pro Hospodářské noviny Hana Franková z Organizace pro pomoc uprchlíkům, která zastupuje několik z nich. Dalším pomáhá s právními záležitostmi občanské sdružení Křesťanští právníci.

Vnitru běží devadesátidenní lhůta

Udělením azylu šedesátce Číňanů by ministerstvo vnitra podle Hospodářských novin oficiálně potvrdilo, že země porušuje lidská práva – a udělalo by to ve chvíli diplomatického i hospodářského ruchu na lince mezi Pekingem a Prahou, o jejíž oživení usiloval Sobotkův kabinet od svého vzniku.

Na udělení či neudělení azylu má resort ze zákona lhůtu 90 dnů, kterou může prodlužovat až na šest měsíců. Podle Frankové této možnosti u několika žádostí čínských křesťanů využilo, a rozhodnutí tak zřejmě padnou až na konci roku. 

Číňané v minulých letech tvořili jen zlomek žádostí o azyl. Loni úřady posoudily čtyři případy, o rok dřív 15, píše deník. Podle sinoložky Olgy Lomové totiž o azyl v cizině kvůli strachu z postihu příbuzných obvykle nežádají.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek je k možnému udělení azylu skeptický. Ministerstvo vnitra se podle něj dlouhodobě chová tak, aby cizince od pobytu v Česku odrazovalo. „Je to jejich know-how, proto neočekávám, že se tato pozice nějak výrazně změní a Číňané u nás budou moct jako uprchlíci zůstat,“ soudí.

Vydáno pod