Moravu a Slezsko potrápil déšť. Stav ohrožení platí už jen na Bystřičce

Přes Česko se v neděli přehnaly silné bouřky s vydatnými srážkami, které potrápily hlavně východní polovinu republiky. Nejhorší situace byla na Moravě a ve Slezsku, kde museli hasiči i i v noci na pondělí vyjíždět k popadaným stromům a zatopeným sklepům. Počasí potrápilo zejména Zlínský a Jihomoravský kraj, ale také Třeboňsko. Na Zlínsku už ale hladiny toků klesají, druhý stupeň povodňové aktivity platí už jen na Bystřičce, na třech místech je bdělost.

Vydatné deště, které na Zlínsku zvedly hladiny řek, se přesunuly na Slovensko a slábnou. Na tocích, kde byly v noci dosaženy vyšší stupně povodňové aktivity už průtoky klesají. Už jen na Bystřičce v profilech pod i nad přehradou platí 2. stupeň povodňové aktivity, stav bdělosti pak na Husitském potoku v Solanci, na Stanovnici pod přehradou Karolinka a na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí.

Nejvíce v neděli napršelo ve Fryštáku a ve Staré Huti. „Od dvou hodin odpoledne do osmé hodiny večerní spadlo ve Fryštáku 87 mm, celkově tak na Fryštáku byl zaznamenán úhrn 106 mm, ve Staré Huti 86 mm, v Přerově 78 mm a ve Vsetínu 72 mm srážek,“ uvedl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Povodňových stupňů dosáhly už v neděli vpodvečer hladiny na Lukovském potoku v Kostelci, na Dřevnici v Kašavě, na Januštici v Dolní Vsi, ve Fryštáckém potoku ve Fryštáku, v Trnavě a Všemině na Zlínsku. Podle Chmelaře byl na přítocích do vodního díla Fryšták krátkodobě dosažen třetí stupeň povodňové aktivity, stejně tak kolem půlnoci na přítoku do nádrže Bystřička.

Srážková činnost se v noci postupně přesunula na Slovensko a do povodí Odry a slábne. Podle meteorologů bude dnes ve Zlínském kraji zpočátku zataženo a ojediněle se mohou objevit přeháňky, četnější na Valašsku. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou 19 až 23 stupňů Celsia.

iReportér: Rozvodněný potok v Kostelci (Zlín) (zdroj: iReportér/Marek Gorec)

K 21:00 evidovali zlínští hasiči stovku událostí: „Situace se nelepší, stále vyjíždíme k novým událostem. Zasahujeme po celém kraji, největší intenzita je ve Zlíně a okolí, ale i na Uherskohradišťsku a Vsetínsku. Jde především o žádosti o odčerpání vody ze zaplavených sklepů rodinných domů, ale i komerčních či technických prostor, odstranění spadlých stromů či drátů elektrického vedení,“ sdělil mluvčí hasičů Libor Netopil.

Zatopený podjezd ve Zlíně zkomplikoval provoz MHD
Zdroj: ČT24

Průtrž mračen způsobila i problémy v městské dopravě. Největší problémy způsobil zaplavený podjezd pod železniční tratí v Dlouhé ulici, který byl na hodinu zcela uzavřen. Krátkodobé přerušení provozu v centru Zlína způsobila také zahlcená kanalizace například na třídě Tomáše Bati, informovali zástupci Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice.

Na Přerovsku nejhorší situace v Lipníku nad Bečvou

Zhruba 40 výjezdů evidují kvůli bouřkám a silnému větru hasiči na Přerovsku. Nejhorší situace je v Lipníku nad Bečvou, řadu událostí mají hasiči také v samotném Přerově a v Hranicích, upřesnil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

„V Lipníku nad Bečvou a v okolí odčerpáváme vodu ze zatopených sklepů, je zde také spousta popadaných stromů. Hasiči řeší také pročišťování ucpaných kanalizací a odstraňují bahno a naplaveniny. V tuto chvíli zde prochází další vlna vydatných srážek, v nasazení jsou prakticky všechny profesionální i dobrovolné jednotky ze širokého okolí,“ dodal před 18:00 Hošák.

Hasiči čerpají vodu v Lipníku nad Bečvou
Zdroj: ČTK/HZS Olomouckého kraje

„Došlo také k rozvodnění menších říček, které se rozlily do okolních domů. Evidujeme zhruba 30 domácností, ve kterých jsou nasazeny plovoucí čerpadla,“ uvedl mluvčí hasičů.

Další místa postižená vydatnými srážkami jsou na Hranicku a Přerovsku. „V celém přerovském okolí popadala spousta stromů. Přes Přerovsko nyní prochází další vlna srážek, je předpoklad dalších výjezdů,“ dodal Hošák.

iReportér: V Ostravě spadl při bouřce strom (zdroj: iReportér/Maya Sládková)

V Kujavách vítr odnesl střechu rodinného domu

V Moravskoslezském kraji už měli hasiči asi 50 výjezdů. „Nemáme dosud informace o zraněních,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Nejvíce výjezdů měli hasiči na Novojičínsku a také v Ostravě a okolí. „Jde o likvidaci popadaných stromů, mimo jiné na elektrické dráty a garáž a tradičně na silnice, o čerpání vody na několika místech a v Kujavách (okres Nový Jičín) řeší profesionální hasiči stabilizaci rodinného domku po utržení střechy,“ uvedl Kůdela. Střechu odnesl vítr do potoka.

Například v Odrách na Novojičínsku spadl strom na střechu garáže. Hasiči tam řešili také výpadek elektrické energie v místní nemocnici. „Ve Vratimově (okres Ostrava-město) hasiči odřezávali strom, který spadl na elektrické dráty vysokého napětí a začal hořet,“ dodal mluvčí.

Odpolední příchod studené fronty na Jižní Moravu
Zdroj: Richard Klofáč/Facebook/Počasí ČT

V Brně má problémy MHD

Přes pět desítek zásahů hasičů si dosud vyžádaly bouřky, které se dnes odpoledne prohnaly Jihomoravským krajem. Nejvíce zasáhly Brno:  „Zásahy stále probíhají, nejvíce v Brně, v jednotkách pak na Břeclavsku, Hodonínsku a Blanensku,“ uvedl David Jirouš z krajského střediska hasičů před 20:00. Částečně zaplavená byla ulice Koliště v centru Brna. „To už je tradice, kanály to tam nestíhají. A řidiči si myslí, že tu vodu projedou a skončí uprostřed,“ řekl Jirouš.  

Problémy má i hromadná doprava, a to především v Modřicích, kde je tramvajová trať pod úrovní vozovky a zaplavila ji voda. „Všechny spoje tramvajové linky 2 jsou nyní vedeny ve zkrácené trase Stará osada – Ústřední hřbitov – smyčka. V další části jezdí náhradní autobusová doprava,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Problémy byly i na Kolišti, kudy jezdí linka x4, a také v líšeňské ulici Jedovnická, tou projíždí linka číslo 55. Jak Lukšová doplnila, na mnoha spojích se jezdí se zpožděním přesahujícím deset minut.

Kvůli podmáčenému trávníku byl odložený i dnešní zápas prvního kola fotbalové ligy mezi Zbrojovkou Brno a pražskou Slavií.

Výrazně klidnější byla situace v Čechách, kde bouřky nejvíce potrápily Třeboňsko a Jindřichohradecko. Nejhorší situace byla v obci Příbraz, kde voda zaplavila tři sklepy. Hasiči vyjížděli k 15 případům z okolí Třeboně, mezi nimi i k evakuaci lidí z vlaku u obce Majdalena. 

V pondělí se má oblačnost protrhávat

Pršet bude hlavně na východě a jihovýchodě Česka i během noci, postupně ale budou srážky ustávat. V Čechách dojde i k protrhávání oblačnosti. Během pondělí bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky, které budou četnější na horách. Na východě a severovýchodě ČR pak může být zpočátku i zataženo s doznívajícím deštěm. Později odpoledne už by ale měla oblačnost ubývat. Rtuť teploměru by se přes den měla vyšplhat na 20 až 24 °C.

Předpověď počasí pro pondělí
Zdroj: ČT24