Českým extremistům schází témata, sužují je i vnitřní rozpory

Extremistická scéna v České republice se ve druhém čtvrtletí roku 2016 zklidnila. Podle zprávy ministerstva vnitra nedokázaly politické subjekty po odeznění migrační krize najít nová mobilizační témata. Zpráva poukazuje také na vnitřní rozpory mezi extremisty.

Výrazněji ovlivnilo extremistickou scénu britské referendum o vystoupení z EU. Pravicově extremistické, pritiislámské a protiimigrační subjekty vítězství zastánců brexitu přivítaly jako výhru nacionalismu nad „multikulturalismem Evropské unie“.

Pravicovou extremistickou scénu podle dokumentu nadále štěpí rozpory mezi Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) a Národní demokracií (ND). Příznivce těchto uskupení i nadále zásobují informacemi různá alternativní média, například Svobodné rádio se stalo mediálním partnerem DSSS.

  • Ve druhém čtvrtletí zaznamenalo ministerstvo vnitra 91 zájmových akcí extremistů, z toho 28 zorganizovali pravicoví extremisté, 43 levicoví a 20 protiislámští či protiimigrační. Oproti loňskému roku se jedná o mírný pokles. V období od dubna do června bylo ohlášeno 45 trestných činů s extremistickým podtextem.

Vzájemné rozpory se promítly i do protiislámské a protiimigrační scény. V květnu se rozpadl Blok proti islámu, jehož někdejší lídr Martin Konvička obvinil stranu Úsvit – Národní koalice z podvodného jednání.

Projevy levicových extremistů jsou podle zprávy o extremismu poměrně umírněné. Nejvýraznější bylo anarchistické prvomájové shromáždění v Praze, které navštívilo asi tři sta lidí. Hlavními tématy na levicové scéně bylo zejména dění okolo Autonomního sociálního centra Klinika v Praze a probíhající trestní řízení v kauzách souvisejících s anarchistickým hnutím.

Mareš: Extremistická scéna byla skutečně klidnější (zdroj: ČT24)