Meteorologové varují před dalšími bouřkami. Škody od jara přesáhly miliardu

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil na pondělí a úterý další výstrahu před silnými bouřkami. Platí na celém území České republiky až do úterního večera. Bouřky v minulých dnech zasáhly především jih a západ Čech.

ČHMÚ varuje před dalšími silnými bouřkami, které mají zasáhnout celou Českou republiku. Pršet má až do úterního večera. V minulých dnech bouřky poničily některé ulice, náměstí a kulturní dům v Týně nad Vltavou a způsobily škodu za sedm milionů korun. Ze soboty na neděli tam spadlo šedesát milimetrů srážek. Déšť navíc zasáhl přibližně šedesát domů, voda se však většinou dostala jen do sklepa.  Hasiči také zachraňovali lidi ze zaplavených aut nebo vlaku na Českobudějovicku.

 Bouřky z přelomu května a června způsobily klientům pojišťoven škody za víc než 1,2 miliardy korun. Momentálně se řeší téměř 24 tisíc pojistných událostí.

Škody po bouřkách v Týně nad Vltavou činí sedm milionů (zdroj: ČT24)

Pojišťovny již vyřídily většinu malých škod. „Z 5400 škod, které nám po bouřkách v květnu a červnu klienti nahlásili, jsme jich 3900 již vyřídili a klientům vyplatili 93 milionů Kč. Jde většinou o menší škody na majetku a vozidlech soukromých osob. U větších škod, například na skladových a průmyslových areálech, trvá šetření pojistné události podstatně déle, v řádu měsíců,“ řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Česká pojišťovna již uzavřela osmdesát procent škod na majetku občanů, Generali sedmdesát procent.

 Podle historického přehledu jde o dvanáctou finančně nejnáročnější událost, která je srovnatelná třeba s vichřicí Emma z roku 2008 (1,355 miliardy korun) nebo s povodněmi spojenými s rychlým táním sněhu v březnu 2006 za miliardu korun. Na prvním místě jsou povodně z roku 2002 s celkovou škodou 36,7 miliardy korun.

Bez komentáře: Zaplavené ulice a škody po bouřkách (zdroj: ČT24)