Počasí vodákům přeje. Téměř „na suchu“ je pouze Ohře ve Varech

Voda z nedávných vydatných dešťů už odtekla a řeky se dostávají do letních průtoků, většina jich je ale splavná. Téměř na „suchu“ je pouze Ohře v Karlových Varech a kvůli opravě hráze nelze plout na Moravici. Počasí v Česku zůstane příznivé minimálně do konce července. Teploty se udrží na letních hodnotách.

Vodákům pomohl minulý týden, kdy v Česku napršelo dva a půl krát víc vody, než je v tuto roční dobu obvyklé. Po delší době se díky tomu plnila koryta některých řek a situace se zlepšila.

Dostatek vody je hlavně na jihu Čech. Otava je dobře sjízdná ze Sušice, Vltava na horním toku s povinnou registrací je splavná od Soumarského Mostu, lepší je to ale od Vyššího Brodu, kde je vyšší průtok. Lužnice je splavná v celém svém toku od Suchdola.

Bez obav mohou vodáci vyrazit i na nížinné toky menších délek. Stále splavné jsou například Radbuza, dolní tok Úhlavy a Mže od přehrady Hracholusky. Od Plzně pak i Berounka.

Většina řek v Česku je sjízdná (zdroj: ČT24)

Ploučnice a Bílina jsou na letních minimech

Na Ohři je to s vodou složitější. V Karlových Varech je řeka téměř na „suchu“. „Průjezd od Tršnice k lázeňskému městu bude v peřejnatějších místech hledáním cesty mezi kameny a na úseku dále ke Klášterci nad Ohří to bude ještě horší,“ upozornil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Na severu, kde voda po deštích rychle stoupla a stejně rychle opadla, je Jizera splavná od Malé Skály a Labe od Jaroměře. Vodáky méně využívané toky, jako jsou Ploučnice a Bílina, jsou na letních minimech, stejně tak Metuje a Úpa.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Voda opadla i na Orlicích, podle Jančara je nejlépe sjízdná spojená Orlice od soutoku. Na Divoké i Tiché musí vodáci počítat s mělčinami. Řeky Vysočiny jsou splavné vždy jen na dolním toku, Dyje od Znojma. V Jeseníkách je Morava sjízdná od soutoku s Desnou. Řeky Beskyd dávají vodu Bečvě spíše od středního toku a Odra je splavná od Suchdola nad Odrou.

Tropická vedra budou jenom výjimečně

Počasí v Česku zůstane příznivé minimálně do konce července. V pátek budou teploty mezi 25 až 29 stupni. Na horách se místy mohou objevit přeháňky, jinde bude pršet jen výjimečně. Výrazná změna počasí nepřijde ani o víkendu. V sobotu i v neděli se budou teploty blížit až ke 30 stupňům. 

V sobotu bude chladněji na jihozápadě Čech, kde může i častěji pršet. Na horách budou o víkendu přeháňky a bouřky. Teploty nad 1000 metrů nad mořem budou většinou nad dvaceti stupni.  

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Příští týden začne slunečným počasím. Odpoledne budou teploty kolem 28 stupňů. Víc přeháněk nebo bouřek  bude hlavně v druhé polovině týdne, kdy se také asi od dva stupně ochladí.