V kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik obviněno 18 lidí, včetně Rittiga a Dvořáka

Události: Kauza jízdenek pražského dopravního podniku (zdroj: ČT24)

Policie ukončila vyšetřování údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku. Desítky milionů korun z jejich tisku podle detektivů skončily na Panenských ostrovech ve společnosti obchodního partnera lobbisty Ivo Rittiga. Kromě Rittiga je mezi osmnácti obviněnými i bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák.

Kromě zakázky na výrobu elektronických jízdenek vyšetřovatelé tvrdí, že skupina vyváděla peníze z dopravního podniku i přes tiskárnu Neograph. Sedmnáct haléřů z každé prodané jízdenky mělo směřovat do firmy na Panenských ostrovech. Tu zastupoval Rittigův obchodní partner Peter Kmeť.

Jízdenky
Zdroj: ČT24

Vyšetřování trvalo pět let. Nyní bude čas pro obhájce a obviněné seznamit se s jeho výsledky a prostudovat spis.

Spis je tak rozsáhlý a je v něm tolik dokladů, stanovisek a posudků, které jednoznačně ukazují, že by mělo být ukončeno vyšetřování formou zproštění obvinění.
Martin Dvořák
bývalý ředitel pražského dopravního podniku

Dříve jeden z nejvlivnějších lobistů v zemi – Ivo Rittig – se kvůli takzvané jízdenkové kauze dostal na noc do policejní cely. Zásah proti sobě pak v únoru 2014 komentoval slovy: „Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.“

Zástupce Nadačního fondu proti korupci Karel Randák už v srpnu 2013 vyhlásil, že „je to kauza, která je velmi dobře zmapovaná, na kterou existují velmi dobré důkazy“. Rittig ve stejné době naopak veškerá podezření odmítl: „Nestojím za žádnou firmou, která měla provize na dopravním podniku.“

Jízdenky
Zdroj: ČT24

V současnosti se státní zástupce Adam Borgula nechce vyjadřovat, zda je ve spisu vyčíslena způsobená škoda. Dvořák k tomu tvrdí, že žádná škoda nevznikla, „naopak po mém odchodu dopravní podnik začal fungovat mnohem hůře“. 

Lobbista Ivo Rittig
Zdroj: ČT24

Vyšetřování v Česku a spor o pobyt v Monaku

Policejní vyšetřování Rittigových kauz zkomplikovalo i jeho trvalý pobyt v Monaku. Nejprve mu ho úřady neprodloužily, ale letos v červnu se mu nakonec toto rozhodnutí podařilo zvrátit.

Vzhledem k velkému rozsahu kauzy údajně předražených jízdenek se mohou obvinění seznamovat se spisem i několik měsíců, policie pak rozhodne, zda navrhne státnímu zástupci, aby podal obžalobu k soudu.