Týmu Tempus chybí nové důkazy. Za mříže dostal jednoho vraha

Události ČT: Tempus se snaží najít nové a přesvědčivé důkazy. Ne pokaždé se to daří (zdroj: ČT24)

Chabé důkazy. Ty jsou hlavním úskalím při objasňování starých případů, kterým se už tři roky věnuje policejní tým Tempus. Právě kvůli nedostatku nových důkazů se mu zatím podařilo objasnit jeden případ ze šesti, kterými se zabýval.

Neobjasněná zůstává například vražda podnikatele Pavla Nevařila z Otrokovic na Zlínsku z roku 2005. Ten byl zavražděn v roce 2005 ve svém bytě. Tělo se zhruba dvaceti bodnými a řeznými ranami se našlo v posteli. Po roce museli policisté případ odložit pro nedostatek důkazů.

Kriminalisté pak zatkli Martina Bódiše, který pracoval pro Nevařila jako osobní strážce. Bódiš se původně přiznal, ale po sdělení obvinění svou vinu popíral. Obdobně jako kriminalisté i krajský soud se domníval, že je pachatelem a dvakrát mu vyměřil stejný trest – 14 let vězení.

Napotřetí ale vrchní soud muže osvobodil a kvůli chabým důkazům Nejvyšší státní zastupitelství nepodá dovolání proti zprošťujícímu rozsudku. Přesto to neznamená, že by se případ nedal znovu otevřít. Od vraždy uplynulo jedenáct let, do promlčení zbývá devět. Stačí tedy, pokud se objeví nový svědek nebo důkaz.

  • Vražda – od 15 do 20 let. Horní hranici promlčitelnosti předurčuje třeba brutální provedení nebo rasový motiv.
  • Znásilnění – od 5 do 15 let, rozhodovat může vážnost zranění oběti.
  • Podvod – od 3 do 10 let, pokud je pachatel třeba členem organizované skupiny nebo pomáhá teroristům.
  • Rvačka – 3 až 5 let podle míry poranění obětí.
  • Genocida, mučení – nepromlčitelné.

Kauzu otevřeli měsíc před promlčením

Například jen měsíc před promlčením otevřel Tempus případ dvojnásobné vraždy z roku 1995 loni v dubnu. Zatkl tehdy Jiřího Večeře, který byl právě propuštěn na svobodu poté, co si odpykával několikaletý trest za organizování vražd podnikatelů.

Státní zástupkyně jej obvinila z plánování dalších dvou. Jednou z obětí byl obchodník Miroslav Kovařík, který zemřel ráno v květnu 1995 při explozi nastražené nálože v autě. Druhým zavražděným byl podnikatel František Blažíček, který byl zastřelen v domě v Uherském Hradišti.

Večeř u soudu opakoval, že s vraždami nemá nic společného. Obdobně situaci vnímal i soudce, podle kterého byli všichni svědkové v případech zainteresováni, šlo o bývalé obchodní partnery či členy ochranky. Podle soudu ale nebylo jasně a bez pochybností prokázáno, že se na plánování vražd podílel. Večeř se tak dočkal zproštění obžaloby.

Vraha osmnáctiletého barmana dopadli

Naopak v kauze vraždy teprve osmnáctiletého barmana se týmu podařilo vraha dopadnout a usvědčit. Ondřeje Hampla ubodal vrah v roce 2001. Brzy poté policie tvrdila, že vraha zná. Všechny stopy včetně DNA na místě vedly k muži, kterého v roce 2014 kriminalisté obvinili.

Vyšetřování tehdy ale vedlo do ztracena. Na obžalobu nestačily důkazy. Vraha pomohla usvědčit po letech korunní svědkyně. Tehdy to neudělala, protože ji týral. „Podařilo se ji rozmluvit těsně před nástupem na detektor lži a jejím výslechem,“ potvrdil státní zástupce Roman Kafka. Její výpověď pomohla případ uzavřít. Obžalován byl Jan Prokop, kterého zlínský soud poslal na sedmnáct let do vězení.

Tento případ je ale zatím jediným úspěchem týmu Tempus šesti dalších pokusů, ty zbývající ještě nejsou u konce buď vyšetřování, nebo soudu. Detektivové prověřují všechno – rodinu, majetek. 

Tempus řeší hned několik dalších případů po celé republice. Zveřejnit je ale nechce kvůli vyšetřování. Z informací, které uvolnilo Policejní prezidium, vyplývá, že ve hře by teď měl být případ pokusu o vraždu z Ostravska nebo například vražda z roku 1996. Dva muži jsou kvůli tomu ve vazbě.

Tým má pouze jednoho stálého člena

Speciální tým Tempus (latinsky čas, doba) založil v březnu 2013 tehdejší policejní prezident Martin Červíček a spadá pod Úřad služby kriminální policie a vyšetřování. Skupina má jediného člena, a to velitele týmu.

Ten si vybírá kolegy z elitních policistů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje a ÚSKPV. Podle místa spáchání trestného činu a podle potřeby jsou pak do této pracovní skupiny průběžně zařazováni další policisté z celé České republiky.