"Odložené případy" v Česku. Řeší je specialisté z týmu Tempus

Odložené, dávné a neobjasněné. Takovými případy se zabývá speciální policejní tým Tempus. Za své krátké působení si může připsat několik úspěchů. K soudu už dostal čtyři nevyřešené letité kauzy, ačkoliv ne vždy se podařilo zadrženým vinu prokázat. Zatím posledního obžalovaného Jiřího Večeře, který ve čtvrtek vypovídal před soudem, zadrželi dokonce měsíc před promlčením případu.

Jiří Večeř seděl za organizování vraždy obchodníka s oleji ve vězení od roku 2001 do loňského března. Odpykal si většinu trestu a mohl být podmíněně propuštěn. Svobody si užíval jen třináct dní, než si pro něj policisté přišli znovu. Kvůli dalším dvěma vraždám z roku 1995, které byly málem promlčeny.

V případě uznání viny Večeřovi podle starého trestního zákona hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí. Více zde.

Na Večeřově dopadení se podílel i zmíněný tým Tempus. Práce těchto kriminalistů připomíná americký seriál Odložené případy - vrací se k nedořešeným závažným kauzám. Některé se podařilo díky Tempusu znovu prošetřit. 

Zastřelený muž v autě

Speciálnímu týmu Tempus se v listopadu 2013 podařilo odhalit nové skutečnosti o dvacet let staré vraždě. Koncem listopadu 1993 nalezli policisté v autě před svým domem zastřeleného dvaatřicetiletého Jiřího Vrbu. Případ patřil dlouho k takzvaným policejním pomníčkům, tedy nedořešeným případům.

„Probíhalo důkladné vyšetřování, při kterém se však nepodařilo zjistit takové skutečnosti, které by policisty opravňovaly obvinit konkrétní osobu, a proto byl případ po osmnácti měsících odložen,“ uvedla tehdy mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková.

Policisté z Tempusu po dvaceti letech zjistili nové poznatky a ve vyšetřování tak došlo ke zvratu. Dva měsíce před promlčením případu kriminalisté obvinili čtyři muže, kteří se na vraždě podíleli. Podle policie jeden ze čtveřice vraždu naplánoval, další objednal a zaplatil dvěma mužům, kteří pak Vrbu zastřelili. Všichni u soudu vinu odmítli. Ten je v únoru 2015 pro nedostatek důkazů osvobodil.

Ubodaný podnikatel

V únoru 2014 se  policisté z týmu Tempus zabývali osm let starou vraždou podnikatele Pavla Nevařila z Otrokovic. Ten byl zavražděn v roce 2005 ve svém bytě. Tělo se zhruba dvaceti bodnými a řeznými ranami se našlo v posteli. Po roce museli policisté případ odložit pro nedostatek důkazů.

Tempus při vyšetřování využil především analýzy kriminalistického ústavu i nové výpovědi svědků. Policisté následně zatkli Martina Bódiše, který se původně přiznal, ale po sdělení obvinění svou vinu popíral. „Mohu říci, že výslechy byly velmi dlouhé a bylo velmi složité zjistit motiv,“ uvedl tehdy státní zástupce.

Martin Bódiš
Zdroj: ČTK

Bódiš pro Nevařila pracoval jako osobní strážce, Nevařil s ním však krátce před svou vraždou nebyl spokojený a chtěl ho propustit. Navíc mu Bódiš údajně dlužil zhruba tři sta tisíc korun.

Krajský soud uložil Bódišovi čtrnáctiletý trest, jeho rozhodnutí však Vrchní soud v Olomouci zrušil a věc vrátil k novému projednání. Následně byl Bódiš kvůli nedostatku zásadního důkazu zproštěn viny

Potrestaná vražda barmana

Krátce po předání vraždy z Otrokovic soudu se podařilo týmu Tempus odhalit nové informace o další brutální vraždě na Zlínsku, tentokrát barmana Ondřeje Hampla. K obvinění přispěla výpověď korunního svědka, který se po letech rozhodl promluvit. Po samotném činu svědek policii údajně ze strachu nepomohl.

„Byl to stěžejní a korunní svědek, který v současnosti uvedl takové skutečnosti, které ukázaly na věci, které měl obviněný u sebe. Tyto věci mohl mít u sebe jedině vrah,“ popsal tehdy Martin Baláž, který se případem ještě jako policista okresního ředitelství kriminální policie ve Zlíně v roce 2001 zabýval.

Teprve osmnáctiletého Hampla ubodal vrah v roce 2001. Brzy poté policie tvrdila, že vraha zná. Všechny stopy včetně DNA na místě vedly k muži, kterého v roce 2014 kriminalisté obvinili.

  • Vražda – 15 až 20 let
    Znásilnění – 5 až 15 let
    Podvod – 3 až 10 let
    Rvačka – 3 až 5 let
    Mučení a genocida – nepromlčitelné

Vyšetřování tehdy vedlo do ztracena, a to i přes záhadný nález v zámeckém parku ve Vizovicích. Na jednom z odpadkových košů byla nalepena krabička od cigaret s pečlivě zabaleným vzkazem pro maminku zavražděného. V něm bylo jméno pravděpodobného vraha. „Já jsem od pachatele vzal jenom ty telefony na prodej. Jsem lump, ale vraha v žádném případě krýt nebudu,“ citoval tehdy část vzkazu zlínský státní zástupce Roman Kafka.

Na obžalobu to však tehdy nestačilo. Policistům z Tempusu se po letech podařilo prokázat i pravděpodobný motiv – vrah si z baru odnesl 28 tisíc korun. Obžalován byl Jan Prokop, který loni v březnu u soudu svou vinu odmítl. Ukázalo se, že korunním svědkem byla jeho bývalá přítelkyně. „Nad ránem mě probudil hluk, tak jsem vstala z postele, vyšla z pokoje a uviděla na chodbě obžalovaného, jak se sklání nad sportovní taškou, v níž byly lahve s alkoholem. Bundu měl od krve,“ vypověděla.

Původní odsuzující rozsudek zrušil Vrchní soud v Olomouci, zlínský soud však Prokopa odsoudil znovu v říjnu minulého roku, a to k sedmnácti letům vězení.

Nález hrobu

Speciální tým Tempus
Zdroj: ČTK

Policisté z týmu Tempus předloni v listopadu odkryli starý hrob ve Štolmíři u Českého Brodu. Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková v souvislosti s tím uvedla, že tam speciální tým vyšetřuje vážný zločin, zda jde o vraždu, však odmítla potvrdit. Podrobnosti kriminalisté dodnes neuvedli.

  • Speciální tým Tempus (latinsky čas, doba) založil v březnu 2013 tehdejší policejní prezident Martin Červíček a spadá pod Úřad služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV). Zabývá se vyšetřováním závažných zločinů a trestných činů, které byly spáchány v minulosti, ale nepodařilo se je objasnit.
  • Skupina má jediného člena, a to velitele týmu. Ten si vybírá kolegy z elitních policistů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje a ÚSKPV. Podle místa spáchání trestného činu a podle potřeby jsou pak do této pracovní skupiny průběžně zařazováni další policisté z celé České republiky. Podobné týmy pracují i na některých krajských ředitelstvích. S nimi Tempus často spolupracuje.