Výsadkáři v Chrudimi rozšiřují aktivní zálohy

Výsadkáři v Chrudimi rozšiřují aktivní zálohy (zdroj: ČT24)

Armáda vybírá příslušníky aktivních záloh. Dobrovolně se přihlásit k branné povinnosti umožňuje lidem novela branného zákona. Hlásit se mohou například do Chrudimi, kde tamní, 43. výsadkový prapor zřizuje novou rotu, která má posílit oddíly profesionálních vojáků.

K výsadkářům se můžou hlásit muži i ženy různého věku i odborností i bez vojenských zkušeností. Důležitá je fyzická zdatnost, psychická odolnost a týmový duch. Výběrové řízení bude téměř totožné s tím, které absolvují uchazeči o vstup do profesionální armády. Výsadkáři navíc patří mezi nejlépe vycvičené vojáky a podobné požadavky mají i na vojáky v záloze.

„Ve vstupním atletickém přezkoušení je to, co musí zvládnout každý profesionální voják, to znamená Cooperův test, tedy dvanáctiminutový běh, lehy, sedy a přítahy a poté kolektivní disciplíny jako běh s kládou, překážkové dráhy a podobně,“ vyjmenoval Ivo Zelinka, zástupce velitel 43. výsadkového praporu.  

Nově zřízená 4. rota bude čítat více než sto lidí. Velet jí budou bývalí členové výsadkářů nebo ti právě odcházející.

Armáda roste

Vláda nově motivuje i civilní zaměstnavatele záložních vojáků. Za to, že je z práce uvolní na výcvik, dostávají od července finanční kompenzaci. Odměna pro aktivní zálohy se ze šesti tisíc novelou zvýšila na 18 tisíc ročně. 

Balík armádní legislativy začal platit od července, jejím cílem je zlepšit podmínky pro příslušníky aktivních záloh. Zavádí také možnost přihlásit se na dobrovolné cvičení. Ve Vyškově by se první cvičení mohla uskutečnit už v říjnu.

Počty vojáků v armádě mezi lety 1992–2015
Zdroj: Armáda ČR

Podle koncepce výstavby armády by v českém vojsku mělo sloužit přes 24 tisíc vojáků z povolání, 3720 občanských zaměstnanců a zhruba 5 tisíc vojáků aktivní zálohy. Další vojáci a civilisté jsou pak zařazeni přímo pod ministerstvo obrany, to by mělo celkem mít k dispozici asi 42 tisíc lidí. První etapa výstavby armády je stanovena do roku 2020.