Brusel poslal výsledky auditu Čapího hnízda úřadu pro vyšetřování podvodů

Evropská komise oznámila, že poslala Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) auditní zprávu z prověrky padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo. Čeští auditoři v ní došli závěru, že nemohou potvrdit ani vyvrátit propojení farmy s Agrofertem, kterou vlastní ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Mluvčí eurokomisařky pro regionální fondy pro Českou televizi uvedla, že Evropská komise auditní zprávu poslala OLAFU nejen pro informaci, ale také ke zhodnocení.

Mluvčí také konstatovala, že Brusel je připravený v případě nutnosti žádat české úřady o nápravná opatření v kauze Čapí hnízo. Ovšem až poté, co skončí vyšetřování jak Evropského úřadu pro boj proti podvodům, tak i české policie.

Babiš: Budu Spiegel žalovat

Babiš v červnu uvedl, že bude žalovat německý časopis Der Spiegel za článek, podle kterého měla jeho firma vliv na pravidla rozdělování evropských dotací. Článek označil za nesmysl. Už předtím uvedl, že jde o pokračování kampaně europoslankyně Ingeborg Grässleové, která podle něj nemá ráda Českou republiku.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal k dalšímu postupu v kauze (zdroj: ČT24)

Časopis Der Spigel uvedl, že indicie o vlivu Babišovy firmy na pravidla rozdělování evropských dotací má k dispozici evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který prověřuje kauzu Čapí hnízdo. Vyšetřování případu je podle časopisu složité i kvůli tomu, že český ministr financí disponuje v Bruselu rozsáhlou sítí důvěrníků.

Babiš tvrzení týdeníku odmítá. „Je to výmysl a budu je žalovat,“ řekl České televizi. „Oni jenom opisují ty nesmysly, které někteří novináři účelově napíší,“ zdůvodnil Babiš své rozhodnutí.

  • Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky této změně dosáhla na evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun. 
  • Po pěti letech, kdy musela společnost dodržovat dotační podmínky, se vrátila zpět do Babišova koncernu. Kauzu vyšetřuje policie, zabývá se jí i Evropský úřad proti podvodům (OLAF).
  • Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od roku 2015.