Pediatři chybí po celém Česku, třeba na celé Broumovsko jsou jen tři

Pediatři chybí po celém Česku, třeba na celé Broumovsko jsou jen tři (zdroj: ČT24)

Česku akutně chybí pediatři. V celé republice je jich jen málo přes dva tisíce a skoro polovině z nich je víc než šedesát let. Nejhorší je situace v menších městech a v pohraničí. Třeba na Broumovsku ordinují jen poslední tři lékaři, všichni v důchodovém věku. Náhradu za ně ale už roky hledají marně. „Doktoři nechybí jen v Broumově, nejsou široko daleko. Kdyby nějaký přišel a řekl si, co chce, tak mu to splníme,“ řekl starosta Broumova Jaroslav Bitnar.

Ministerstvo zdravotnictví chce nedostatek obvodních dětských lékařů řešit sloučením nemocniční pediatrie a praktického lékařství. Novela by měla přitáhnout mladé lékaře, kteří by díky ní měli získat širší uplatnění.

Praktici pro děti se obávají rušení oboru

Podle některých odborníků ale slučování oborů může ohrozit systém péče o děti. „V současné době je produkování zhruba 50 nebo 60 praktických dětských lékařů za rok, což by mělo pokrýt přirozenou obměnu toho terénu,“ uvedl praktický lékař pro děti a dorost Ctirad Kozderka. Petici za zachování oboru podepsalo přes 105 000 lidí.

Návrh novely zákona s omezením počtu oborů specializačního vzdělávání lékařů po promoci ze 46 na 33 podpořila počátkem května v úvodním kole projednávání Poslanecká sněmovna. Návrh mimo jiné počítá se sloučením oboru praktický lékař pro děti a dorost a oboru dětské lékařství.

Současný model ukládá praktickému lékaři pro děti a dorost za povinnost absolvovat při přípravě na atestaci roční praxi v ordinaci zkušeného kolegy. Obor dětské lékařství ukládá absolventům fakult jen měsíční povinnou stáž. Sloučením dvou oborů by měl podle novely vzniknout obor obecné pediatrie, který by podle kritiků odpovídal spíše dětskému lékařství.

Podle ministerstva zdravotnictví ale odpovídá návrh na spojení oborů tomu, co je běžné v zahraničí, kde je také jen jeden obor pediatrie. Širší obor dává lékařům větší možnost uplatnění, ministerstvo tak chce do budoucna řešit nedostatek lékařů.